Taraf yazarından bomba iddia!

Taraf Gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz'e göre, Öcalan'ın yetkililere teslim edilen çağrı mektubunu alan Erdoğan, Danimarka yolculuğu öncesinde zirve topladı.

Taraf yazarından bomba iddia!
20 Mart 2013 Çarşamba 10:16 tarihinde eklendi.

 

Milliyet'in 15 yıllık yazarının yazılarının yayınlanmamasının ardından gazete ile yollarını ayırması Penguen'e kapak oldu.
 
Abdullah Öcalan’ın çağrı mektubunu Başbakan Erdoğan’ın okuduğunu iddia eden Taraf yazarı maddeler halinde o mektubun içeriğini açıkladı.
 
İşte Tayiz’in o yazısından çarpıcı bölümler:
 
ERDOĞAN MEKTUBU GÖRMEK İSTEDİ
 
"Taraf’a ulaşan bilgiye göre de Öcalan mektubu tamamlayarak dün sabah yetkililere teslim etti. Başbakan Erdoğan’ın yurtdışı gezisine çıkmadan önce Öcalan’ın mektubunu görmek istemesi üzerine bu sürecin hızlandığı kaydediliyor. Başbakan Erdoğan Meclis’teki grup toplantısının ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile kısa bir toplantı yaparak, Öcalan’ın yazdığı çağrı mektubunu değerlendirdi. Mektubun bugün BDP’ye ulaşması bekleniyor.
 
ÖCALAN’IN 4 MADDELİK PAKETİNDE NELER VAR?
 
Öcalan’ın çağrısının içeriğine dair bazı önemli ayrıntılar pazartesi günkü Taraf’ta yer almıştı. Tekrar hatırlatmak gerekirse; Öcalan’ın yapacağı çağrının ilk maddesi "demokratik çözüm" başlığı altında toplanabilir. Bu madde çok önemli, zira Kürt sorununun çözümüne ilişkin, PKK’nın silahlı mücadele yöntemini terk etmesini kapsayan stratejik bir politika değişikliğinin ilanı anlamına geliyor."Demokratik çözüm" çağrısı aynı zamanda PKK ve Kürt sorununun çözümüne dair Öcalan’ın hazırladığı yol haritasının genel çerçevesini de oluşturuyor.
 
KARŞILIKLI ÇATIŞMASIZLIK
 
İkinci maddede taraflara "karşılıklı çatışmasızlık" çağrısı yapılacak. Buna aslında biraz da PKK’nın üzerinde durduğu ve talep ettiği "çift taraflı ateşkes" çağrısı diyebiliriz. Başbakan Erdoğan’ın daha önce bu konuda kamuoyu önünde PKK’ya teminat verdiğini hatırlatalım. Adına belki "çift taraflı ateşkes" denmeyecek ama silahlar susunca iki taraf da buna uyacak.
 
KALICI ATEŞKES
 
Üçüncü madde; Öcalan, PKK’dan "süresiz eylemsizlik" ilan etmesini isteyecek. Bu "kalıcı ateşkes" anlamına geliyor.
 
SINIR DIŞINA ÇEKİLME
 
Dördüncü madde ise örgütün "sınır dışına çekilmesi". Bu çağrıyla birlikte PKK, silahlı militanlarını sınır dışına çekmeye başlayacak. Bunun hızlı ve çabuk olması için de Öcalan, parlamentonun devreye girmesini istiyor. Selahattin Demirtaş, İmralı dönüşünde bu konuyla ilgili olarak Öcalan’ın beklentisini şöyle açıklamıştı: "Geri çekilmenin hızla gerçekleşmesi ve barışın kalıcı hâle gelmesi için ümit ediyorum ki parlamento da aynı hızla üzerine düşen tarihî misyonun gereğini yapacaktır."