"Tarafsız yargı ile gelişmişlik düzeyine ulaşabiliriz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, “Ancak bağımsız ve tarafsız bir yargı mekanizması ile hedeflediğimiz gelişmişlik düzeyine ulaşabiliriz.” dedi.

Tarafsız yargı ile gelişmişlik düzeyine ulaşabiliriz
24 Ocak 2014 Cuma 19:49 tarihinde eklendi.


MÜSİAD Erzincan şubesi hizmete açıldı. Düzenlenen törene; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’ın yanı sıra Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Yüksel Çakır da katıldı. Şube açılışının ardından Nail Olpak, siyaseti yorumladı. Olpak, “Kazanımlarımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmamız elbette kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Olpak, demokrasi tarihine bakıldığında son 11 senede çok önemli bir kırılmanın yaşandığına hep birlikte tanık olunduğunu ifade etti. Nail Olpak, şöyle dedi: "Sosyo-ekonomik atılımların yanı sıra siyasal kültürümüzü dönüştürecek çok önemli reformlar ardı sıra hayata geçirilmekte.

Ancak bu gelişim ve dönüşüm trendinin sürdürülebilir olması için çoğulcu ve özgürlükçü bir siyasetin ayrılmaz bir parçası olan kuvvetler ayrılığı prensibinin önemine işaret etmek isterim. Meşruiyetini halkın özgür iradesinden almayan, 'kendinden menkul değere' sahip hiçbir yaklaşımın özgürlükçü demokrasilerde yeri yoktur.

2023 vizyonumuz kapsamında, hedeflediğimiz ileri gelişmişlik seviyesine ulaşabilmek için 'bana ya da bize göre' perspektifinin kısır zemininden uzaklaşıp, kaynaklarımızı israf etmeden, her türlü enerjimizi, insanımızın refahını artıracak çalışmalara hasretmek, hepimizin görevi olmalıdır.

Yolsuzluk soruşturması kapsamında başlatılan ve birbiri ardına farklı alanlarda devam ettirilen sürecin yıpratıcı sarmalından ülkemizi bir an önce çıkarmak zorundayız. Hepimizin, üzerinde mutabık olduğu gibi yargımızın bağımsızlığı en önemli değerlerimizin başında gelmektedir. Ancak 'bağımsızlığın' yanında 'tarafsızlık' kavramının da önemine işaret etmek isterim.

Çünkü ancak 'bağımsız ve tarafsız' bir yargı mekanizması ile hedeflediğimiz gelişmişlik düzeyine ulaşabiliriz. Siyasal alanın içerisinde olması gereken konuların, mecrasının dışına çıkarılmasının ve farklı zeminlerde tartışılmasının doğru olmadığını özellikle vurgulamak isterim.

Demokratik sistemlerde siyaset, bir uzlaşı mekanizması olarak, tarafların birbirini ikna etme imkân ve ihtimali üzerinde çalışır. Ancak, siyasetin konusu olması gereken meselelerin, farklı mecralara taşınması, bu temel mekanizmanın çalışmasına engel olacaktır.”

MÜSİAD Başkanı Olpak, HSYK hakkında kanun tasarısı ile ilgili olarak da “Özellikle son günlerde ilgili ya da ilgisiz, farklı kesimlerce tartışma konusu yapılan HSYK hakkındaki kanun tasarısı başta olmak üzere, siyasetin alanına müdahale yaklaşımlarından uzak durulmalıdır.

Siyasete ve siyasal aktörlere, kendi iç dinamiklerine bağlı işleyecek bir alan bırakmak, hem siyasal meşruiyet ilkesi hem de siyasal kültürümüzün gelişimi bakımından büyük önem arz etmektedir.” uyarılarında bulundu.


CİHAN