Taraftar cinayetine 18 yıl hapis

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan derbi karşılaşmasının ardından çıkan olaylarda Fenerbahçe taraftarı Burak Yıldırım'ı bıçakla öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan Yusuf Ortak, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Taraftar cinayetine 18 yıl hapis
17 Nisan 2014 Perşembe 16:08 tarihinde eklendi.

Fenerbahçe taraftarı Burak Yıldırım'ın 12 Mayıs 2013 tarihindeki Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin ardından öldürülmesine ilişkin davanın karar duruşması, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Yusuf Ortak, öldürülen Burak Yıldırım'ın babası Hikmet Yıldırım ve ağabeyi Salih Yıldırım, avukatları ile birlikte katıldı.

Mahkeme Başkanı Yakup Hakan Günay, tüm delillerin toplandığını ve karar vereceklerini açıkladı. Cumhuriyet Savcısı Ali Şafak, daha önceki oturumda verdikleri mütalaayı tekrar ettiklerini söyledi.

Derbi karşılaşmasının ardından çıkan kavgada aldığı bıçak yarası ile hayatını kaybeden Burak Yıldırım'ın babası Hikmet Yıldırım, "Mağdur durumdayız. Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

Sanık avukatı Turgay Aşçı da, öncelikle Yusuf Ortak'ın cezalandırılmasına yer olmadığına karar verilmesini istedi. Avukat Aşçı, "Mahkemenin aksi yönde görüşte olması durumunda ise müvekkilimin hamle yaptıktan sonra eylemine devam etmeyerek olay yerinden kaçması sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan cezalandırılmasına ve eylemin haksız tahrik altında işlendiği kabul edilmesine ve duruşmalardaki iyi hali, pişmanlığı, fiilden sonraki davranışları gözönüne alınarak indirim sebeplerinin uygulanmasına ve hükümle birlikte tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Sanık avukatlarından Ümit Kartal ise, "Müvekkilim ile ölen arasında herhangi bir husumetin bulunmaması, tarafların daha önce birbirlerini tanımamaları, müvekkilimin ölenin yaralanmasından sonra tekrar darbe vurma imkanı varken bundan kaçınması ve olay yerinden uzaklaşması gözönüne alındığında eylemde öldürme kastının bulunmadığı açıktır." şeklinde konuştu. Avukat Kartal, bu hususların dikkate alınarak Ortak'ın tahliyesine karar verilmesini istedi.

Olay yerinden giderken arkasından kalabalık bir taraftar grubunun seslendiğini belirten sanık Yusuf Ortak ise son savunmasında, "Arkamı dönünce ölen şahıs üzerime doğru geldi. Yüzünde atkı vardı ve küfürler ediyordu. Bana tokat attı. Ben de kendimi korumak amacıyla yanımda bulundurduğu bıçağı çıkartarak rastgele salladım. Daha sonra da muhtemel saldırıyı engellemek için bir müddet bu kişileri kovaladım. Bıçakla hamle yaptıktan sonra eylemime devam etmeyerek geri döndüm ve olay yerinden gittim. Yakalandığım sırada benim bıçakla yaraladığım kişinin sonradan öldüğünü bilmiyordum, pişmanım." diye konuştu.

Sanık Ortak'ın, son sözünde avukatının savunmasına katıldığını söylemesinin ardından duruşmaya karar için ara verildi. Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından Mahkeme Başkanı Yakup Hakan Günay, 'kasten adam öldürmek' suçundan sanık Yusuf Ortak hakkında müebbet hapis cezası verdiklerini açıkladı. Olayda haksız tahrik bulunması ve Ortak'ın mahkemedeki duruşu ile suçunu ikrar etmesi nedeniyle cezası 18 yıla indirildi.


CİHAN