Tarihi af bütçeye yaradı

Merkezi Yönetim Bütçesi, Mayıs ayında da 2 milyar 835 milyon lira fazla verdi. Maliye Bakanlığı, Mayıs ayı ve Ocak-Mayıs dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.

Tarihi af bütçeye yaradı
15 Haziran 2011 Çarşamba 11:21 tarihinde eklendi.

 

Buna göre, Mayıs ayında bütçe giderleri 24 milyar 298 milyon lira, bütçe gelirleri de 27 milyar 133 milyon lira oldu. Bu şekilde Mayıs ayı 2 milyar 835 milyon lira bütçe fazlasıyla kapatıldı.
 
Ocak-Mayıs döneminde ise bütçeden 119 milyar 618 milyon lira harcama yapıldı. Bu dönem bütçe gelirleri de 119 milyar 385 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylece, 2010 yılının ilk 5 ayında 9 milyar 984 milyon lira olan bütçe açığı, bu yıl aynı dönemde 233 milyon liraya geriledi.
 
BAKAN ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin ilk 5 ayda 4'üncü kez fazla verdiğini belirtti ve "İlk 5 ayda ise üstelik seçime gidilen bir dönemde, bütçenin gelir ve giderleri neredeyse denk. Bu muazzam bir başarıdır" dedi.
 
AA muhabirine bütçe uygulama sonuçlarını değerlendiren Şimşek, Ocak, Şubat ve Nisan ayından sonra bütçenin Mayıs ayında da fazla verdiğini ifade etti. Bütçeden 24,3 milyar lira harcama yapılan Mayıs ayında, bütçe gelirlerinin 27,1 milyar lirayı bulduğunu kaydeden Şimşek, bu şekilde Mayıs'ta 2 milyar 835 milyon liralık bir bütçe fazlasına ulaşıldığını söyledi.
 
Ocak-Mayıs döneminde ise bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 98 azaldığını ve 233 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildiren Maliye Bakanı, şöyle devam etti:
 
"Geçen yılın ilk 5 ayında 9 milyar 984 milyon lira olan bütçe açığı, bu yıl aynı dönemde 233,2 milyon liraya geriledi. Üstelik bu dönem Türkiye'nin genel seçime gittiği bir dönem. Böyle bir dönemde bütçenin gelir ve gider rakamları neredeyse denk. Sanıyorum ilk defa genel seçim döneminde bütçede neredeyse sıfır açık ortaya çıkıyor. Bu muazzam bir başarıdır.
 
Mayıs ayı, nispeten yatırımların başladığı bir ay. Faiz dışı harcamalarda bir miktar artış var. Ancak buna rağmen Mayıs'ta 2,8 milyar liralık bir bütçe fazlası elde edildi. İlk 5 ayda da gelirde çok güçlü bir performans sağlandı, giderler de kontrol altında tutuldu. Bunun sonucunda da açık neredeyse sıfırlandı. Yıl boyunca bu güçlü performansı sürdürmeye devam edeceğiz."
 
SON 16 YILIN İKİNCİ İYİ RAKAMI
Bakan Şimşek, geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde yüzde 93,7 olan vergi gelirlerinin faiz haricindeki bütçe giderlerini karşılama oranının bu yıl yüzde 101,3'e çıktığını da belirtti.
 
Yılın ilk 5 ayında, yıl sonu faiz dışı fazla hedefinin yaklaşık 1,5 katı bir faiz dışı fazla rakamı elde edildiğini de kaydeden Şimşek, bütçe gelirlerinin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 artış gösterdiğini ve 119,4 milyar liraya ulaştığını anlattı. Buna karşılık bütçe giderlerinde sadece yüzde 6,2 artış meydana geldiğini ifade eden Şimşek, "Vergi gelirleri de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 oranında artarak, 100 milyar liraya yükseldi" açıklamasında bulundu.
 
Şimşek, son 16 yılın Ocak-Mayıs dönemlerinde 2006 yılı hariç bu yıl en iyi bütçe rakamına ulaşıldığını da bildirdi. Bakan Şimşek, 2006 yılının ilk 5 ayında bütçenin 304,4 milyon lira fazla verdiğini, diğer yıllarda ise 1996 yılında 380,5 milyon lira olan açık rakamının bazı yıllarda 15,7 milyar liraya, bazı yıllarda 20,7 milyar liraya, bazı yıllarda da 21,8 milyar liraya kadar yükseldiğini vurguladı.
 
BÜTÇE RAKAMLARI REVİZE EDİLECEK
Maliye Bakanı Şimşek, 2011 Merkezi Yönetim Bütçesinde, yıl sonunda 33 milyar 546 milyon 181 bin liralık bir açık hedeflendiğine de dikkati çekerek, "Ocak-Mayıs döneminde, yıl sonu hedefinin sadece binde 7'si gerçekleşti. Ortaya konan performansa göre, 2011 yılını bu hedefin çok çok altında bir açıkla kapatacağız. Bu çerçevede bütçe rakamları ve açık hedefini de zamanı gelince gözden geçireceğiz. Orta Vadeli Planda buna yönelik revizyonları yapacağız" dedi.
 
Şimşek, bir soru üzerine yeniden yapılandırmadan elde edilecek kaynaklarla borçların finanse edileceğini, ancak cüzi bir kısmının da nitelikli alt yapı, eğitim ve Ar-Ge harcamalarında kullanılacağını söyledi.
 
Mehmet Şimşek, alt yapı projeleri kapsamında İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanının yeni pistinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.
 
ÖZELLEŞTİRME PARALARI
Bu arada edinilen bilgiye göre, bütçe döneminde 1 milyar liranın üzerindeki bir özelleştirme geliri de elde edildi. Ancak Ocak-Mayıs dönemi bütçe açığını ortadan kaldıracak ve bütçe fazlasını sağlayacak bu kaynağın, bütçeye aktarımı yoluna gidilmediği belirtildi.