Tarihi alandaki betonarme tuvaletler yıkılacak

ANADOLU'nun Türkleşmesi ve aydınlanmasında büyük rol oynayan, Kars Kalesi eteklerindeki Ebu'l Hasan Harakani külliyesi içindeki Evliya Camii bahçesinde, Edirne'ye atanan Vali Günay Özdemir döneminde yapımına başlanan betonarme tuvaletler, sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açtı.

Tarihi alandaki betonarme tuvaletler yıkılacak
26 Haziran 2016 Pazar 13:14 tarihinde eklendi.
 
Anadolu'nun manevi Fatihlerinden Şehit Ebu'l Hasan Harakani Hazretlerinin türbesinin de bulunduğu Evliye Cami Külliyesi, yapılacak Osmanlı Mahallesi'ne dahil edilecek. Harakani Türbesi ve Kars Kalesi bağlantılı yolların yapımı, düzensiz binaların yakımı, tarihi hamamların restorasyonu gibi onlarca çalışma 2015-16 yılı içinde devam etti. Bu kapsamda Evliya Camii'nin kıble yönündeki tuvaletlerinin iptal edilmesi ve Evliya Camii ile Kümbet Camii arasına yeninin yapılması çalışmalarına başlandı. İnşaat çalışmaları sürdükçe ve tuvalet binası ortaya çıkmaya başlayınca tepkileri de beraberinde getirdi. Vali Günay Özdemir döneminde Osmanlı Mahallesi projesi kapsamında Evliya Cami Külliyesine yaptırılan tuvaletler tartışma konusu oldu. 
 
Dünya Karapapak Türkleri Birliği Başkanı Seyfullah Türksoy ve yönetim kurulu üyeleri, 'ucube' diye tanımladıkları yapının yetkililerce bir an önce kaldırılmasını istedi. Yapılan inşaati görünce büyük üzüntü yaşadığını belirten Başkan Seyfullah Türksoy, şöyle dedi:
 
"Kars'ın en önemli sembollerinden birisinin önündeyim ve bir tarafta bizim ecdat yadigarımız Kars Kalesi, bir tarafta eski yüzyıllardan kalan çok önemli şaheser ve bir tarafta da Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin külliyesinin bulunduğu Evliya Cami bahçesinde inşa edilen tuvaletler var. Tarih katliamı yapılarak tuvalet inşa ediliyor. Yüzyıllar boyu atalarımızın koruyarak bizlere miras bıraktığı çok önemli tarihi eserin bahçesine böyle bir rezalet yapmışlar. Burası Evliya Cami diye bilinen, bölge halkının ve hatta İslam dünyasının bildiği bir yer ve inanç turizminin Kars'taki en önemli merkezlerinden birisidir. Burada Hasan Harakani gibi Alperen, Derviş, Alim, Tasavvuf Ehlinin külliyesi bulunuyor. Onun ışığında Mevlana, Hoca Ahmet Yesevi ve büyük alimler yetişmiştir. Böylesi önemli bir değerin hemen karşısında yapılan bu ucubeye bakarken göz zevkimin bozulduğunu hissediyorum. Son derece çirkin olan bu yapıyı hiç araştırmadan, bilmeden yaptıklarını düşünüyorum. Bu gecekondu yapının derhal kaldırılmasını istiyoruz. Aksi halde tarih önünde herkes sorumlu olur. Yetkilileri göreve davet ediyorum." 
 
VALİ DOĞAN: YIKILACAK 
 
Kars Valiliği'ne yeni atanan Vali Rahmi Doğan da STK'ların ve vatandaşların tepkisi üzerine, bölgede bir inceleme yaptı. Vali Doğan, "O bölgede bir tuvalet projesi vardı. Orayı büyük bir ihtimalle yıkacağız. Yıkacağımız tuvaletin yerine merdiven yapacağız. Geçenlerde kaleye çıktım oradan da baktım gerçekten de bakış açınızı bozuyor. Biraz para harcanmış ama artık yapacak bir şey yok. Zararın neresinden dönerseniz kardır" diye konuştu.