Tarihi ameliyattan ilk görüntü

Türkiye’de ikinci yüz nakli ile dünyada ilk kez çift kol ve bacak nakli operasyonunu gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi’nden ameliyatla ilgili açıklama yapıldı.

Tarihi ameliyattan ilk görüntü
25 Şubat 2012 Cumartesi 12:18 tarihinde eklendi, 1.514 kez okundu.

 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan yüz, çift kol ve çift bacak nakli ameliyatlarıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.
 
Operasyonun başarılı geçtiği belirtilerek, iki hastanın da yoğun bakımda tutulduğu açıklandı.
 
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, çift kol ve çift bacak nakli yapılan hasta için A grubu RH pozitif kana ihtiyaç olduğunu belirterek, basın mensupları aracılığıyla kan bağışı yapılması çağrısında bulundu.
 
Hasta haklarına saygılı bir süreç izleyeceklerini vurgulayan Tuncer, hastaların kendi istekleriyle basın önüne çıkarılacağını söyledi.
 
Operasyonlarda 54 doktor, 128 yardımcı sağlık personelinin görev aldığını anlatan Tuncer, çift kol ve çift bacak nakli yapılan hastaya ameliyat sırasında 90 ünite kan, 120 ünite plazma verildiğini kaydetti.
 
Organların taşınırken düşürülmesinin söz konusu olmadığını, bu durumun bazı ekipmanlar taşınırken yaşandığını vurgulayan Tuncer, bu konuda da ileride daha dikkatli davranmaları gerektiğini ifade etti.
 
Rektör Tuncer, bu operasyonu gerçekleştiren ekibin tıp literatürüne geçeceğini de belirtti.
 
Operasyonu gerçekleştiren ekipten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonsrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır da, 4 uzuv naklinin dünyada bir ilk olduğunu söyledi.
 
Çift kol ve çift bacak nakli yapılan hastanın durumunun henüz netleşmediğini, nakledilen uzuvların fonksiyonel hale getirilmesini amaçladıklarını bildiren Nasır, bu sürenin ise hastadan hastaya değiştiğini anlattı.
 
Nasır, kol ve bacak nakli yapılan hastaya nakledilecek uzuvlara operasyon öncesinde ışın uygulanarak zararlı hücrelerin yok edildiğini, bunun da dünyada ilk kez yapılan bir işlem olduğunu açıkladı.
 
'HASTANIN BAŞINDA 52 KİŞİ VARDI'
Rektör Tuncer’in konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle oldu:
 
"54 doktor, 128 sağlık personeli ile 20 saatlik operasyon gerçekleştirildi.
 
Üniversitemiz, hasta haklarında en üst saygıyı hedefliyor. Hastalarımıza psikolojik destek vereceğiz. Kendileri isterse basına konuşacaklar.
 
Operasyonları yapan ekibe tek tek teşekkür ediyorum, onlarla gurur duyuyorum. Ben dün operasyon sırasında saydım tam 52 kişi hastanın başındaydı.
 
Sağlık Bakanlığı’na da teşekkür etmek isterim. Üniversitemize robotik cerrahi alınması izni çıkmıştır.”

NTV