Tarihi el sıkışma

Kraliçe Elizabeth, kuzenini öldüren IRA örgütünün eski liderlerinden Martin McGuinness ile el sıkışacak

Tarihi el sıkışma
24 Haziran 2012 Pazar 10:32 tarihinde eklendi, 1.529 kez okundu.

 

Kuzey İrlanda’daki İngiltere etkisine karşı yıllarca silahlı mücadele veren IRA örgütünün siyasi kolu Sinn Fein ile İngiltere arasında önümüzdeki hafta tarihi bir yakınlaşma yaşanacak. 
 
Gelecek hafta Kuzey İrlanda’yı ziyaret edecek olan Kraliçe, 1979’da Hindistan’da görev yaparken öldürülen kuzeninin katili olan IRA’nın üst düzey bir yetkilisiyle ilk kez biraraya gelmiş olacak. 
 
McGuinness IRA örgütünün silah bırakması için İngiltere ile yapılan müzakerelerde örgütü temsil etmiş ve barış sürecinde önemli rol oynamıştı. İrlandalı siyasetçi şimdi Sinn Fein üyesi olarak Kuzey İrlanda hükümetinde başbakan yardımcılığını yürütüyor. 
 
Kraliçe’nin bir önceki Kuzey İrlanda ziyaretinde ‘işgal lideri’ olarak gördüğü Elizabeth ile görüşmeyi reddetmişti. Ancak bu kez Sinn Fein’in aldığı kararla tarihi el sıkışma gerçekleşecek. Sinn Fein lideri Garry Adams da, parti içinden görüşmeyle ilgili yükselen çatlak seslere, “Başarmak istediğimiz süreç için bu görüşmenin tam zamanı” ifadesini kullandı. McGuinness’in görüşmeden sonra da iyi bir cumhuriyetçi olmaya devam edeceğini savundu.