Tarihi hamamda Manisa bezi dokuyorlar

MANİSA'da 12 kadın, tarihi Hüsrevağa Hamamı'nı atölyeye çevirerek geçmişte halkın geçim kaynağı olan Manisa bezini dokumaya başladı. Ürettikleri ürünlerle satış yapıp para kazanan kadınlar 500 yıllık tarihi yeniden canlandırdı.

Tarihi hamamda Manisa bezi dokuyorlar
08 Aralık 2016 Perşembe 09:52 tarihinde eklendi.
Manisa'daki Sakarya Mahallesi'nde 1500'lü yıllarda yaptırılan tarihi Hüsrevağa Hamamı, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Manisa bezlerinin dokunduğu atölyeye çevrildi. Tarihi yapısı korunarak dokuma tezgahlarının yerleştirildiği hamamda, daha önce hiç çalışmamış 12 kadın, meslek sahibi olma fırsatı yakaladı. Eğitmen Fatma Özkahraman, 7 yıldır Manisa bezi dokuma eğitimi verdiklerini belirtip, yaklaşık 500 kadının bu bezi dokumayı öğrendiğini söyledi. Tarihi hamamda Manisa bezinin kadınların ellerinde yeniden hayat bulduğunu anlatan Özkahraman, 600 yıllık geçmişe sahip bu bezin 100 yıl öncesine kadar kentin geçim kaynağı olduğunu dile getirdi. Özkahraman, şöyle dedi:
 
"Şehrin nüfusunun 5 bin olduğu zamanlarda her evde 2 Manisa bezi dokuma tezgahı vardı. Birçok insan geçimini Manisa bezi dokuyarak sağlıyordu. Evlerden dokuma tezgahlarının sesleri yükseliyordu. Ancak tarımın gelişmesi ve sanayileşmeyle Manisa bezi unutuldu." 
 
Bezin ipliğini Buldan'dan getirdiklerini ve hamamda tezgahlarda dokuduklarını söyleyen Özkahraman, yapılan ürünlerin sağlık açısından da tercih edildiğini ifade etti. Özkahraman, şöyle konuştu:
 
"Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kurslarında en son 20 kadın eğitim aldı. Toplam 500 kadına eğitim verdik. 12 ev kadını meslek sahibi olmak için burada çalışıyor. Gece gündüz kıyafetleri, ev dekorasyonuna yönelik eşyalar gibi çok geniş yelpazede çalışıyoruz. Pazar oluşturulması, ürettiklerimizin satılması için şirketleşme sağlanacak. Ürünlerimiz çok beğeniliyor. Amerika'dan gelen misafirler hayran kaldılar. Bizden satın almak istediler. Kadınlar burada fabrikada gibi çalışıyor." 
 
HEM TERAPİ HEM DE MESLEK SAHİBİ OLDULAR
 
12 kadın geçmişte şifa merkezi olarak da kullanılan tarihi hamamın kendilerini terapi ettiğini anlattı. Hamamda yaşadıkları sıkıntıları unuttuklarını dile getiren kadınlar, üretmenin de tadına vardı. 58 yaşındaki Ayşe Öker, 1 yıl önce Manisa bezi dokumayı öğrendiğini belirterek, "Artık gönüllü geliyoruz, buradan ayrılamıyoruz. Kendimi burada mutlu hissediyorum. Daha önce hiç çalışmamıştım" dedi. 65 yaşındaki Necla Gökoğlu da 4 yıldır Manisa bezi dokuduğunu söyleyerek "Peştamal dokuyorum. Daha önce hiç çalışmamıştım. Çok güzel, çok zevkli. Saat 09.00'dan 17.00'y kadar çalışıyoruz. Bu işi yaparak evimin gelirine de katkı sağladım" diye konuştu. 49 yaşındaki Hacer Sert de, 7 aylık kursun sonunda dokuma yapmayı öğrendiğini ve çok zevk aldığını anlattı. Sert, şunları söyledi:
 
"Burada tarihi yaşadık. Tarihi binada tarihi bez dokumak çok güzel bir şey. Para da kazandık. Benim 2 kızım üniversite okuyor. Onlara katkı sağladım. Manisa bezinden gecelik, hacı kıyafeti, bindallı, gelinlik, masa örtüsü, şal gibi birçok şey yapıyoruz. Hem tarihi yaşattık, hem tarihi yaşadık. Ben dokumanın bu kadar güzel bir şey olduğunu bilmiyordum."