Tarihi seçim başladı

Kardinaller, Vatikan dünyasının yeni ruhani liderinin seçmek için Sistin Şapeli'ne kapandı.

Tarihi seçim başladı
12 Mart 2013 Salı 11:15 tarihinde eklendi.

 

Bir milyar 200 milyon Katolik Hıristiyan’ın gözü bugün tarihi seçimlerin başlayacağı Vatikan’da. 5 kıta, 48 ülkeden 115 kardinal, bugün Sistin Şapeli’ne kendilerini kilitleyerek, 16. Benediktus’un feragat ettiği Papalık makamının yeni sahibi için oylama yapacak. 
 
Dünya, 598 yıldan bu yana ilk kez selef Papa hayattayken halefinin seçiminin yapılmasına tanık olacak ve Vatikan Sarayı’nın bacasından müjdeleyici beyaz dumanın tütmesini bekleyecek. 
 
Rönesans döneminin değerli sanatçılarından Michelangelo’nun eşsiz tasvirlerinin bulunduğu Sistin Şapeli, 500 yılı aşkın tarihi boyunca 25’inci kez Konklav’a (Papalık seçimi) ev sahipliği yapıyor. Kardinaller Meclisi’ni oluşturan 80 yaşın altındaki din adamları, Katolik Kilisesi’nin kurucusu, havarilerin reisi Aziz Petrus’un halefi olan Papa’yı seçene dek zühte girip, dünyayla irtibatını kesiyor. Kilisede pedofili, kara para aklanması gibi iddialarının gölgesindeki bu seferki Konklav’ın halihazırdaki şekli, tarihinde 75’inci kez gerçekleştiriliyor. 
 
Bu seferki seçimlerde yeni Papa’nın, Katolik (Evrensel) kelimesinin anlamına uygun şekilde artık eski kıta Avrupa’dan değil, başka bir kıtadan seçilmesinin gerekliliğine vurgu yapılıyor. 
 
TOPYEKÜN YEMİN
 
En çok takipçisi bulunan Hıristiyan cemaatinin 266’ıncı ruhani liderini belirleyecek olan Roman Katolik kardinaller, Vatikan duvarlarının ardında yer alan ve Konklav süresince kalacakları Aziz Marta Evi’ne (Casa Santa Marta) taşındı. Rezidansta hiçbir iletişim aleti bulunmazken, din adamları bu sürecin gizli tutulması ve dış dünyanın etkisi altında kalmamak için yanlarında cep telefonu, bilgisayar gibi dışarıyla irtibat kurmalarını sağlayacak hiçbir aleti taşıyamayacak. Bu kurala uymayanlar ise aforoza maruz kalabilir.
 
Öte yandan kardinallerin yanı sıra, bu süreçte onlarla irtibata geçen asistanları, sekreterler, doktorlar, hemşireler, İsviçreli muhafızlar ve teknik elemanlar gibi 90 Vatikan çalışanı da İncil’e el basarak, yeni Papa seçilene kadar Vatikan dışına bilgi aktarmayacaklarına dair yemin etti. 
 
Bu tarihi süreci takip etmek için tüm dünya medyası da Vatikan’da buluştu. Şimdiye kadar 5 bin 600 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Vatikan’da olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, yüz binlerce inananın da buraya akın etmesi bekleniyor.
 
İLK OYLAMA BUGÜN
 
Konklav süreci, kardinallerin Aziz Petrus Bazilikası’nda yerel saatle 10.00’da seçimler öncesi geleneksel ayinlerini gerçekleştirmesinin ardından başlıyor. Din adamları, 1 buçuk saat kadar sürecek ayinden sonra konakladıkları rezidansta öğlen yemeğine geçecek ve ardından T.S.İ.’ye göre 17.30’da Paolina Şapeli’nde dua etmelerini takiben, Sistin Şapeli’ne çekilecek. Bu sırada, azizlerden şefaat istemek adına, “litanie dei santi” ilahisi okunacak. Şapele girişin ardından “extra omnes” yani işi olmayan dışarı denecek. En son giren kardinal, önünde 2 İsviçreli askerin nöbet tutacağı kapıyı içeriden kilitleyecek. Bu andan itibaren ciddi bir misyona sahip olan din adamları, bir süre meditasyon yapacak. Gizli gerçekleştirilecek olan oylamalar, sabah ve ikindi vaktinde 2’şer kez olmak üzere günde 4 kez yapılacak. Bunların ilki ise bu akşam T.S.İ.’ye göre 17.45’ten sonra olacak. 
 
GÖZLERİ ‘YARGI GÜNÜ’NDE OLACAK 
 
Sistin Şapeli’ndeki Michelangelo’nun “Yargı Günü” temalı freski, kardinallere yapacakları seçimin ehemmiyetini anlatacak. Papa’nın seçilebilmesi için tüm oyların üçte ikisi yani 77’si gerekiyor. 33 ve 34. turdan sonra halen bir Papa seçilemezse, en çok oyu alan iki kardinal ayrıca oylanacak. Yapılan tüm turlar sonucunda oyların üçte ikisini alan bir aday olursa, Kardinaller Koleji Dekanı Angelo Sodano şapelin ortasına gelerek, seçilen adayı önüne çağıracak. Kardinale, bu seçimi kabul edip etmediği ve Papalık görevi boyunca kullanmak istediği ismi sorulacak. 
 
EN ÜNLÜ SOBALARDAN İLK GÜN SİYAH DUMAN ÇIKABİLİR
 
Yüzyıllardır süregelen gelenek gereği, şapele 2 ayrı soba kuruldu. On metreyi aşan bakır borularla, Vatikan Sarayı’nın bacasına dumanı ulaştıracak olan sobalarda oy pusulaları yakılacak. Özel bir kimyasalla dumanın beyaz ya da siyah çıkması sağlanacak. Bacadan siyah duman çıkarsa seçim sonuçlanmamış, beyaz duman çıkarsa yeni Papa seçilmiş anlamındadır. Yeni Papa, seçildiğinde ilk olarak Ağlayış Odası’na götürülecek. Burada kendisini bekleyen üç farklı boyutta cübbeden bedenine uygun olanı giyecek. Bu sırada, şu anki “Başdiyakon” olarak anılan Kardinal, Aziz Petrus Bazilikası’nın orta balkonuna çıkarak Latince, “Habemus Papam (Papamız var)” diye meydanda bekleyen binlerce inanana müjde verecek. Kısa sür sonra yeni Papa da aynı balkondan halkı selamlayarak, takdis edecek. 
 
Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Konklav’ın çok uzun sürmesinin beklenmediğini ancak ilk gün bacadan siyah duman çıkabileceğini söyledi. 
 
İNATÇI KARDİNALLER YÜZÜNDEN 1006 GÜN SÜREN KONKLAV DA OLDU
 
Dünya çapında şu anda 208 kardinal bulunuyor. Ancak bunların arasında 80 yaşın altında olan 115’i (Papabili) Konklav’a katılabiliyor. Tüm dünyanın heyecanla beklediği seçimlerin ne kadar süreceği bilinemezken, son yüzyıl içinde gerçekleştirilenlerin en uzunu 5 gün sürdü. Emerit Papa 16. Benediktus, 2005 yılında 24 saat içinde seçilmişti. Tarihteki en uzun Konklav’ın ise 1271 yılında Viterbo’da gerçekleştirilen olduğu biliniyor. X. Gregorio’nun seçilmesiyle sonuçlanan bu Konklav, katılan 17 kardinalin tamamen ikiye bölünmesi ve 2’sinin ise bu süreçte vefat etmesi nedeniyle tam 1006 gün sürmüştü. 
 
YAŞ ORTALAMASI YÜKSEK
 
Katolik dünyası artık genç ve dinamik bir ruhani lider arzu etse de, Konklav’a katılan 115 kardinalin yaş ortalaması 72. Alman Kardinal Walter Kasper (80) Konklav’ın en yaşlısı, en genci ise Haziran’da 54 yaşına basacak olan Hindistanlı Kardinal Baselio Cleemis Thottunkal. Bunun dışında 60 yaşın altında 3 kardinal daha bulunuyor. Kardinallerin 60’ı eski kıta Avrupa’dan. 28 rakamıyla İtalya başı çekiyor. Avrupa’yı, Latin Amerika’dan 19, Kuzey Amerika’dan 14, Afrika’dan 11, Asya’dan 10 ve Okyanusya’dan 1 kardinal izliyor.
 
Rahiplere yönelik tacizde bulunduğu iddialarının gölgesinde geçen ay St. Andrews ve Edinburgh Başpiskoposluğu görevinden ayrılan Kardinal Keith O’Brien ile sağlık sorunları nedeniyle Emekli Jakarta Başpiskoposu Kardinal Julius Darmaatmadja ise Konklav’a katılmıyor. O’Brien’ın bu kararının ardından Büyük Britanya’nın, Konklav’da temsilcisi kalmamış oldu. 
 
FAVORİ ADAYLAR
 
Öte yandan, Papalığa en uygun isim olabilecek bazı kardinallerin adı da ön plana çıkıyor. Milano Başpiskoposu İtalyan Angelo Scola bunlar arasında ilk sırada yer alıyor. 71 yaşındaki Kardinal Scola, İslam ile diyaloğun önemine vurgu yapan ılımlı bir din adamı olarak biliniyor. İtalyanlar, 26 Ağustos 1978’den itibaren sadece 33 gün Papalık yapabilmiş olan 1. Jean Paul’un (Albino Luciani) ardından yeniden kendi milletlerinden bir Papa seçilebilmesini istiyor. 
 
İtalyan adayı, Brezilyalı Odilo Pedro Scherer (63), Piskoposluk Kongregasyonu Başkanı Kanadalı Kardinal Marc Ouellet (69), New York Başpiskoposu ABD’li Timothy Dolan (63) ve Boston Başpiskoposu Kardinal Sean O’Malley izliyor.

DHA