Tarihi YAŞ toplantısından dikkat çeken ayrıntılar

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, Anıtkabir defterine yazdığı mesajda, "Demokrasiye

Tarihi YAŞ toplantısından dikkat çeken ayrıntılar
28 Temmuz 2016 Perşembe 12:13 tarihinde eklendi.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, Anıtkabir defterine yazdığı mesajda, "Demokrasiye ve milli iradeye sadakatle bağlı olarak ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. Türkiye 15 Temmuz gecesi ikinci bir Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkmıştır" dedi. Kritik YAŞ ilklere de sahne oldu. YAŞ üyesi komutanların yanında emir subaylarının yer almadığı görülürken, Köşk'te yapılan toplantıda kapıda asker yerine polisler bekledi.
 
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Yıldırım başkanlığındaki heyetin Anıtkabir'i ziyaretinin ardından şura üyeleri Çankaya Köşkü'ne geçti. Şura üyelerinin toplantı için hazırlanan salonda yerlerini almalarının ardından Yüksek Askeri Şuranın olağan toplantısı başladı. Böylece daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı ilk defa karargah dışına taşınmış oldu.
 
 
 
YAŞ TOPLANTISI'NDA BİR İLK YAŞANDI
 
Genelkurmay Karagahı'ndaki Çakmak Salonu'nda yapılan YAŞ toplantıları 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk defa Çankaya Köşkü'ne alındı. Genelkurmay'da yapılan toplantılarda salon dışında iki asker beklerken, Köşk'te yapılan toplantıda asker yerine polis beklediği görüldü.
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın ilk kez başkanlık ettiği toplantıda, Fikri Işık da Milli Savunma Bakanı olarak ilk kez yer aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfi ve atamanın ele alındığı şuranın en önemli gündemini ise Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi oluşturacak. Toplantıda FETÖ'nün TSK'da yapılanma çalışmaları da ele alınacak.
 
BİR GÜN SÜRECEK
 
Daha önceki yıllarda 3 gün süren şura çalışmaları Başbakan Yıldırım'ın açıklamasına göre bir günde tamamlanacak. Şura kapsamında alınan kararların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulmasının ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Öte yandan toplantı dolayısıyla Çankaya Köşkü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri Çankaya Köşkü üzerinde uçarken köşk çevresinde özel harekat polislerine ait zırhlı araçlar bekledi.
 
EMİR SUBAYLARI YOK
 
Her YAŞ toplantısı öncesi gerçekleştirilen ziyarette bu kez dikkat çeken bir ayrıntı vardı. Bu yıl YAŞ üyesi komutanlarının emir subaylarının yer almadığı görüldü.
 
Hürriyet