Tarihi Yozgat Askerlik Şubesi'nin restorasyonu başladı

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Tarihi Askerlik Şubesi Binası’nda restorasyon çalışmalarının başladığını belirterek tarihi binanın Yozgat Belediyesi tarafından kent müzesine dönüştürüleceğini söyledi.

Tarihi Yozgat Askerlik Şubesinin restorasyonu başladı
17 Nisan 2014 Perşembe 20:41 tarihinde eklendi.

Vali Yazıcı, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan ile Askerlik Şubesi Binası’nda başlanan restorasyon çalışmalarını inceledi. Yazıcı, burada yaptığı açıklamada, tarihi binanın restorasyonunu yapıldıktan sonra kent müzesi fonksiyonunu kazanacağını söyledi.

Binanın şu anki yapısında modern mimari izlerinin göze çarptığını anlatan Yazıcı, “Tarihi binamız 400 bin liraya ihale edildi. İnşallah binayı, modern mimariden kurtarıp özgün haline döndüreceğiz. Kapıları dahi özgün hale gelerek her odası orjinline dönecek. Pencerelerden de ıslahı mümkün olmayanlar değiştirilecek. Girişteki rüzgarlık kaldırılacak. Taşlar, yeniden ele alınacak. Taşların bozulmuş olanları aslına uygun şekilde değiştirilecek. Taşıyıcı sisteme çok müdahaleler olmuş durumda. Taşıyıcı sistem güçlendirilecek. Zemin duvar ve tavanları da yine orijinaline döndürülerek içten güçlendirme yapılacak.” dedi.

Çatı kısmının da tamamen değiştirileceğini vurgulayan Yazıcı, “Çatı kırma çatı şeklinde yeniden düzenlenecek. Isınma sistemi olarak ta klima sistemi öngörüldü. Bahçesi yeniden dizayn edilecek. Restore edilmiş haliyle de belediyemize teslim edilecek. İnşallah bununla birlikte bütün tarihi mekanlarımızın tamamını elden geçirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çicek’in binanın aslına uygun olarak restore edilmesi için kaynak aktardığını hatırlatan Yazıcı, Yozgatlılar adına kent tarihine sağladığı katkılardan dolayı Çiçek’e teşekkür etti.

Yozgat’ın tarihi, sosyal ve kültürel kimliğinin ortaya çıkmasının önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Kazım Arslan, “Tarihi binanın Yozgat’a kazandırılmasındaki çabalarından dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyorum” dedi.
Şehirlerin sadece betonlardan ibaret olmadığını vurgulayan Arslan, “Şehirlerinde ruhu var. Şehrin ruhu tarihi, kültürü, manevi ve maddi kültürüdür. Bu manada bu tür yapıların kısa süre içerisinde sosyal, hayatın içine ve vatandaşların hizmetine açılması lazım.”

Binanın tamamlanmasını ardından Yozgat’ın tarihi ve kültürüne burda yansıtacak çok güzel bir kent müzesi oluşturacaklarını vurgulayan Arslan, “Dışardan gelen ziyaretçilerin ilgiyle takip edeceği bir mekan haline gelecek. Sadece burayla kalmayacak, kentimizin farklı yerlerindeki tarihi evleri konakları yeniden ele alınıp tekrar canlandıracağız” diye konuştu.


CİHAN