"Tarihle ilgili çalışmalar acılı olabilir"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde Türkiye’ye ilgilendiren konular olduğunu belirterek "Zannediyorum açılabilecek fasıllar konusunda Türkiye’yi ilgilendiren konular var; örneğin erklerin ayrımı, hukuk sistemi." dedi.

Tarihle ilgili çalışmalar acılı olabilir
27 Ocak 2014 Pazartesi 20:07 tarihinde eklendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme dair sorulara cevap verdi. Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyip desteklemediği yönünde gelen soruya Hollande, ''2004 yılında Chirac’ın kararını onayladığımı hatırlattınız.

Ben bu çizgimi değiştirmedim. Başlatılan bir süreç var, şu ana kadar 35 fasıldan sadece 14’ü görüşülebildi. Demek ki bu süreç devam etmelidir. Zaman zaman zor konular da gündeme gelecektir. Nasıl bitecek bu süreç? Günün birinde tüm fasıllar tamamlanınca ilgili halkların kararına göre bir hipotez olarak üyelik düşünülebilir.

Her hâlükârda bu Fransız halkının kararına kalmıştır. Dolayısıyla gereksiz yere bir takım korkuları ortaya çıkarmanın anlamı yoktur. Tarih konusu hiçbir zaman geçmemiştir. Daha önceki cumhurbaşkanlığı döneminde bloke edilmiş başlıklar vardı. Zannediyorum açılabilecek fasıllar konusunda Türkiye’yi ilgilendiren konular var; örneğin erklerin ayrımı, hukuk sistemi. Türkiye bu süreç sonunda neleri başarabileceğini ispatlayacaktır.'' diye konuştu.

Türkiye'nin AB sürecinin de görüşüldüğünü belirten Hollande, şöyle devam etti: ''Müzakereler, 2004 yılında Jacques Chirac döneminde başladı. Bu müzakereler şeffaflık ve iyi niyet, saygı çerçevesinde devam etmelidir.

Müzakereler tam üyelik demek değildir, bu işin sonunda görülecektir. Fransa açısında tam üyelik, sürecin sonuna gelindiğinde referandumla karar verilecektir. Ama bu müzakerelerin sürmesini engellememelidir. Yeni bir fasıl açıldı. 35 fasıl var. Özellikle hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı konusunda yeni başlıklar açılmalı, ilerleme kaydedilmeli. Bu Türkiye’nin de yararına olacaktır.’’ dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, ''Türkiye ile Avrupa arasında bir Geri Kabul Anlaşması imzalandı. AB’ye yönelik bir yasadışı göç var ve bunun bir bölümü TR’den geçiyor. Bu konuda bir denetim gerekliydi ve TR bu konuda çok önemli bir adım attı. Türk yetkililere bu konuda teşekkür etmek istiyorum.

Bir de Gümrük Birliği konusu var. Bu konudaki anlaşma 1996 yılında imzalandı. Ticareti çok artırdı. Bu konuda yapılması gereken şeyler var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın 'Avrupa’nın ABD ile olan ticari görüşmelerine katılmak isteriz' sözünü bir kenara kaydettim. Her konuda görüşmelerimizi uzun vadeli öngörmemiz gerekiyor. Bu, iki ülke arasındaki tarihi bir yaklaşma."

"TARİHLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR ACILI OLABİLİR"

2011 yılında Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili de Hollande, ''Tarihle ilgili çalışmalar acılı olabilir. Yapmamız gereken, barışmayı aramaktır. Daha önce olanların tanınması için bir çalışma yapmalıyız.

Bu yıl, birinci dünya savaşının 100. yılı. Sonra 2015 olacak. Bu zamanı çalışmak için kullanmalıyız. Doğru olanı, hakkı yapacağız, hukuku arayacağız. Herkesin konuyu anlamasını sağlayacağız. Fransa’da bir kanun onaylandı. 2008’de alınmış bir çerçeve karar var, bunların uygulanması gerekiyor." dedi.

HOLLDANDE, TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye’ye uluslararası toplum adına, Suriyeli göçmenlere yaptıkları için teşekkür eden Hollande, ''Sınırlarınızı kapatabilirdiniz. O zaman o insanlar nereye gidecekti? Gerçek bir insani felaket yaşanacaktı. Ayrıca istihbarat teşkilatları arasında yapılan bilgi teatisi konusunda da teşekkür etmek istiyorum. Bir turist geldiğinde Suriye’ye geçip geçmeyeceği nereden bilinebilir?

15 yaşındaki çocuğun izini kaybetmiştik, burada bulundu. Babası geldi ve şimdi oğlunu evine geri götürebilecek ve ona bazı şeyleri anlatabilecek. Suriye’de yapacak işi olmadığını anlatabilecek. Birtakım şebekelerin etkisi altında Suriye’ye götürülmesinin yanlış olduğunu anlatabilecek ailesi. Cezai yaptırımı var mı bilmiyorum, kendisi reşit değil.'' ifadelerini kullandı.

İki ülkenin pek çok konuda ortak görüşü olduğunu vurgulayan Hollande, Suriye konusunu hatırlattı. Fransa Cumhurbaşkanı, ''İlk defa görüştüğümüzde o zaman daha farklı bir Suriye düşünme imkanımız vardı, savaşa gitmeden. Ama çok zaman kaybedildi.

Bugün bunun sonuçlarını görüyoruz. Katliamlar, kimyasal silah kullanımı, göçmenler. 700 bin Suriyeli göçmen Türkiye'de ağırlandı. Türkiye'nin sarf ettiği bu çabayı takdirle karşılıyorum. Milyarlarca Euro harcandı. Tabi başka ülkelere de göçmen gidiyor. Fransa'nın bu konudaki dayanışmasını ve harekete geçme isteğini de hatırlatmak istiyorum. Cenevre 2'nin tek amacı siyasi geçiş hazırlamak. Boş laflar söylemek için olmamalı.'' dedi.

TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİ

Türkiye ekonomik olarak büyük bir ülke olduğunu vurgulayan Hollande, Türkiye’nin son yıllarda etkileyici bir büyüme hızına sahip olduğunu Fransa’nın da buna katkıda bulunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Hollande, bunun iki ülke tarafından da istenilen düzeyde olmadığını kaydederek iki ülkenin ticaret hacmi için belirlenen hedefin 20 milyar dolar olduğunu belirtti. Fransa, Japonya ve Türkiye alanında sivil nükleer enerji alanında imzalanan anlaşmayı hatırlatan Hollande, Türkiye ile Fransa arasında sadece nükleer enerjide değil, hızlı trenler, hava ulaşımı, kara yolu ulaşımı, gıda, tarım alanlarındaki ilişkilere dikkat çekti.


CİHAN