"Tarım alanlarında 2,5 milyon hektar azalma oldu"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sadır Durmaz, Türkiye’de toprak koruma kanununa rağmen 10 yılda tarım alanlarında 2,5 milyon hektar azalma olduğunu söyledi.

Tarım alanlarında 2,5 milyon hektar azalma oldu
10 Haziran 2013 Pazartesi 21:25 tarihinde eklendi.

AK Parti iktidarlığı dönemindeki yanlış uygulamalarla tarım sektörünün ihmal edildiğini savunan Durmaz, "AK Parti döneminde çiftçimiz, üreticimiz yoksulluğa mahküm edilmiştir. Sayın Bakanın övündüğü Toprak Koruma Kanunu’na rağmen, on yılda tarım alanlarında 2,5 milyon hektar bir azalma söz konusudur.

Bu dönemde tarımsal ürün fiyatlarındaki artışlar enflasyonun altında kalırken, tarımsal girdi fiyatları enflasyonun çok çok üzerinde artış göstermiştir. AK Parti yönetimindeki on yılda, sadece buğday üreticisinin uğradığı kayıp 13 katrilyon liradır."dedi.

Çiftçiye gereken desteğin hükümet tarafından verilmediğini ifade eden Durmaz, "2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda tarıma verilecek destek "Gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’inden az olamaz" hükmü getirilmesine rağmen bugüne kadar bu oran tutturulamamıştır.

2013 yılında da açıklanan destekleme rakamlarından anlaşıldığı kadarıyla bu oranın yüzde 0,5 civarında olduğu görülmektedir. Kanunu çıkaran AK Parti’nin sadece kendi çıkardığı kanuna uymamasının sonucunda Türk çiftçisinin kaybı 27 katrilyon liradır. Buğdayda 13 katrilyon, desteklemelerden kaybı 27 katrilyon lira. Sadece 2 kalemde Türk çiftçisinin kaybı 40 katrilyon liradır." diye konuştu.

"AK PARTİ, ÇİFTÇİYE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMALI, TARIMSAL GİRDİLERDEKİ KDV VE ÖTV’Yİ KALDIRMALIDIR"

On yıllık süreçte girdi fiyatlarındaki artış gübrede 5-6 katına, mazotta 4 katına çıkarken buğday fiyatındaki artış on yıl önceki fiyatın 2 katına ancak bu yıl ulaşabildiğini kaydeden Durmaz, "Açıklanan fiyatı sadece enflasyonla karşılaştırarak her fırsatta "enflasyonun üzerinde bir fiyat artışı sağladık" şeklinde ifade etmek konuyu saptırmaktan başka bir şey değildir.

Ülkemizdeki girdi fiyatlarının diğer ülkelerdeki girdi fiyatlarından kat kat fazla olduğunu bizdeki tarımsal altyapının yetersizliğini ve üretim maliyetlerinin yüksekliğini dikkate almadan, her türlü tarımsal altyapısını çok üst seviyelere taşımış ülkelerdeki ürün fiyatlarıyla karşılaştırmak sığ, öngörüsüz ve gerçek dışı bir değerlendirme olacaktır.

Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini ve elektriğini kullanan çiftçimiz ağır girdi maliyetleri altında ezilmektedir. Tarımsal üretimin en temel girdileri olan mazot, gübre ve elektrik enerjisindeki yüksek vergi oranları acilen kaldırılmalıdır.

AK Parti, çiftçimize 10 yıl önce verdiği sözü tutmalı tarımsal girdilerdeki KDV ve ÖTV’yi kaldırmalıdır. Türk çiftçisi, "Gemiciklerin" kullandığı mazottan kaldırılan ÖTV ve KDV’nin tarımsal girdi olarak kullandıkları mazottan kaldırılmasını beklemektedir." şeklinde konuştu.


CİHAN