Tarım sektörü 7. sıraya yükseldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Türkiye tarım sektörü şu anda dünya ülkeleri içerisinde 7. sıraya yükseldi. Bu bizim hükümetimiz döneminde oldu'' dedi.

Tarım sektörü 7. sıraya yükseldi
11 Mart 2012 Pazar 20:15 tarihinde eklendi.

Bakan Eker, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında merkez ilçeye bağlı Akçalı köyündeki Kapama Kivi Tasnif ve Paketleme Ünitesinin açılış törenine katıldı. 
    
Törende konuşan Bakan Eker, partilerinin iktidarları döneminde çiftçilerin daha verimli üretim yapmaları ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için çiftçilerin güçlerini birleştirmek suretiyle oluşturdukları kooperatiflere, destek uygulaması getirdiklerini söyledi. 
    
Yonca-Tim Tekstil Tarım Şirketi tarafından yapılan tesislere yüzde 50 hibe destek sağladıklarını vurgulayan Bakan Eker, şöyle konuştu: 
    
''Bunlar hem istihdam sağlıyor hem bir tarımsal ürünü katma değer sağlamak suretiyle onu mamul madde haline getiriyor. Böylece ürünün değerini artırıyor ve tarıma dayalı sanayi tesisi kurulmuş oluyor. Türkiye'de daha önce ne böyle bir proje ne de uygulaması vardı. Şimdi 600 bin lira sermaye yatırım tutarı projesi var. Bunun yüzde 50'sini hibe veriyoruz. Yani sermayenin yarısına ortağız, kara ortak değiliz. Bu şekilde ülkemizde 3 bin 200 tane tarıma dayalı sanayi tesisi kazandırdık. Bu tesislerde şu anda 32 bin kişi çalışıyor. Yani 32 bin aileyi 5'le çarparsan 160 bin kişi yapıyor. Şimdi tabi biz illa 500 bin, 600 bin yatırım yapsın demiyoruz. Kuşkusuz yatırımcı Yonca-Tim'de olduğu gibi daha fazla yatırım yapıyor. Ama biz diyoruz ki 600 bin liranın yarısını veriyoruz. Yatırımcı bazen 1 milyon, bazen 3 milyon, bazen de 5 milyon liralık yatırım yapabiliyor. Bizim verdiğimiz destek onu harekete geçiriyor ve bir yapmayı düşünürken iki yapıyor. Böylece Türkiye kalkınıyor. Bu çok önemli. Türkiye tarım sektörü şu anda dünya ülkeleri içerisinde 7. sıraya yükseldi. Bu bizim hükümetimiz döneminde oldu.'' 
    
Bartın Valisi İsa Küçük de kentte son 10 yılda sağlanan 43 milyon lira teşvik ve desteklerle meyvecilikte, üzümsü bitkilerde, organik tarım ve çileğin üretim miktarlarında yaklaşık yüzde 90 artış sağlandığını belirtti. 
    
Konuşmaların ardından Bakan Eker tesisin açılışını yaptı. Eker, açılışın ardından fabrika yetkililerinden tesis hakkında bilgi aldı.