Tartışmalı sünnet kararına temyiz yok

Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünneti "yaralama suçu" kapsamına sokan kararı, savcılığın temyize gitmemesi üzerine geçerlilik kazandı.

Tartışmalı sünnet kararına temyiz yok
29 Haziran 2012 Cuma 19:36 tarihinde eklendi, 1.266 kez okundu.

 

Sünnetin "yaralama suçu" kapsamına alınmasına rağmen hakkında dava açılan doktorun da hüküm giymesi gerektiğini savunan Köln Savcılığı, alınan kararın temyize götürülmeyeceğini açıkladı.
 
Die Welt'in haberine göre, savcılık sözcüsü, kararın üst mahkemece bozulacağına inanmadıkları için temyiz davasından vazgeçtiklerini belirtti.
 
Böylece sünneti "yaralama suçu" olarak gören mahkeme kararı onaylanmış oldu.
 
Bu gelişmenin ardından Almanya'daki Türk ve Yahudi derneklerinin, konu hakkında yasal düzenleme yapılması için girişimde bulunması bekleniyor.
 
KARAR BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ
 
Köln Eyalet Mahkemesi'nin kararına Müslüman ve Yahudi kuruluşların yanı sıra Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bazı politikacılar, ayrıca Katolik ve Protestan kiliseleri de din özgürlüğüne ve ebeveyn haklarına müdahale anlamına geldiği gerekçesiyle tepki göstermişti.
 
Köln Eyalet Mahkemesi, sünnet ettiği bir çocuğun daha sonra kanama geçirmesi sebebiyle hakkında dava açılan bir doktoru serbest bırakmış, ancak gerekçeli kararında "doktorun suç işlediğini bilmediği"ni belirtmiş ve sünnetin "yaralama" suçu kapsamında görülmesi gerektiğine hükmetmişti.
 
Mahkemenin kararına karşı bir üst mahkeme olan Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesinde, hatta Federal Yargıtay'da (Bundesgerichtshof) da itiraz hakkı bulunuyordu.