"Tataristan’la işbirliğimiz yetersiz"

Zafer Çağlayan, Tataristan-Türkiye İş Forumu ve birkaç önemli anlaşmanın imza törenine katılmak üzere başkent Kazan’a geldi.

Tataristanla işbirliğimiz yetersiz
04 Eylül 2013 Çarşamba 21:12 tarihinde eklendi.

Forumun açılış konuşmasını yapan Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov Türkiye ve Tataristan ilişkilerinin stratejik bir seviyeye gelmesini ve her iki taraf son derece önemli ve verimli olduğunu vurguladı. Günümüzde 278 ortak şirketin fail olduğunu ve bu toplantıda imzalanacak olan devasa projelerin ülkelerimizin arasındaki işbirliğini takviye edeceğini söyledi.

Birbirini ana dilleri Türkçe ve Tatarca selamlayan cumhurbaşkanı ve ekonomi bakanı aradaki projelerin yıl bazında hemen hemen bir milyar dolara yükseldiğinin altını çizdi ancak önümüzdeki yıllarda bunların 3 ve hatta 5 milyara çıkabileceğini de bildirdiler.

Bakan Rusya’nın ve bilhassa Tataristan’ın yatırım konusunda git gide daha cazip hale getiren etkenlerin arasında lojistik alanında gerçekleşen büyük projeleri, yerel yönetimlerin son derece yatırım odaklı olduklarını ve Rus pazarının istikrarlı olmasını sıraladı.

Buna cevaben Minnihanov günlük Kazan-İstanbul seferlerini gerçekleştirdikleri için Türk Hava Yolları şirketine şükranlarını sundu ve en kısa zamanda Moskova-Kazan tren seferinin de 11-13 saatten 3,5 saate ineceği müjdesini verdi.

1 MİLYAR DOLAR BİZİM İÇİN ÇOK AZ

Bakan Çağlayan, "Rusya’yla olan ticaretimiz 35 milyar dolara yaklaşırken, Rusya’nın en gözde cumhuriyeti ile sadece 1 milyar ticaret bize yakışmaz." dedi. Türkiye’nin yurt dışındaki yatırımlarının 25 milyarının iki milyarını Tataristan’a yatırdığını belirten Çağlayan Kazan’a tam not verdi.

TÜRK-İSLAM MERKEZİ

Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın değindiği başka bir konu da Tataristan’ın Türk-İslam kültürünün bir ocağı olmasıydı. Çağlayan, "Kazan, 20 milyon Müslüman topluluğun yaşadığı bir coğrafyanın adeta bir kalbi mahiyetinde." ifadesini kullandı ve tabiatıyla bu kalabalık kitlelerin hem kültürel hem ekonomik taraftan Tataristan’a muhtaç olduklarını, ve Tataristan’ın özellikle helal gıda üretiminde öncü olduğunu vurguladı.

İş Forumu'nda Kalibre Boru ile Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında Niyet Beyanı ve Hayat Group ile Naberejniye Çelni Belediyesi arasında 5 bin konut, AVM, otel ve poliklinik yapımını içeren anlaşmalar imzalandı.


CİHAN