Tavşanlı’daki ihaleye İDO'da teklif verdi

Yalova'nın Altınova Belediyesi'ne bağlı Tavşanlı Belde Belediye Başkanlığı’nın, Tavşanlı-Eskihisar arasında feribot seferlerinin yapılmasına imkan sağlayan arsasının ihalesi için, açık ihale usülü yerine, sadece Negmar Denizcilik’e ait Gök Denizcilik’i davet eden bir karar aldığı iddia edildi.

12 Şubat 2014 Çarşamba 18:36 tarihinde eklendi.

Yalova’nın Altınova Belediyesi'ne bağlı Tavşanlı Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde Negmar Denizcilik’e ait Gök Denizcilik’e 10 yıllığına ihalesiz kiralanan ancak mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen arsanın ihalesini Gökdeniz Denizcilik'in kazandığı bildirildi. Ancak İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) avukatı verilen bu bilginin doğru olmadığını söyledi.

İDO ve İstanbul Line arasındaki rekabetle gündeme gelen Yalova-Eskihisar feribot seferlerine imkân sağlayan arsanın ihalesi yapıldı. Tavşanlı Belediyesi’nin daha önce kiraya verip mahkemelik olduğu arsanın ihalesine bir tek İstanbul Lines’ı davet ettiği iddia edildi. İDO, ihaleye davet edilmese de katılacağını açıkladı. İDO yapılan ihaleye Avukat Ömer Tosun’u göndererek teklifini yaptı. Ancak Hazine'den deniz kiralama kontratı olmadığı ve evraklarda eksik olduğunu öne sürelerek ihaleye alınmadı. Avukat Ömer Tosun, tüm evraklarının eksiksiz olduğunu bildirerek ihalenin 48 saat sonra açıklanacağını söyledi.

İstanbul Lines tarafından Tavşanlı-Eskihisar arasında gerçekleştirilen gemi seferlerinde istif alanı olarak kullanılan arsanın ihalesi geçtiğimiz günlerde ihalesiz olarak 10 yıllığına yenilenmişti. Ancak Tavşanlı Belediyesi Meclis üyelerinden bazıları ihalenin iptaline yönelik dava açmış ve mahkemede kiralama ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu arsanın ihalesi Tavşanlı Belediyesi'nde kapalı kapılar ardında gerçekleştirildi. Basın mensuplarının ihalede içeriye alınmadığı ve bilgi verilmediği ihaleye İDO ile Gökdeniz Denizcilik A.Ş firmaları başvurdu. İDO belgelerinin eksik olduğu gerekçesiyle ihaleye sokulmazken ihaleyi Gökdeniz Denizcilik A.Ş kazandı. 26 bin TL +KDV ve araç başına yıllık gelirin yüzde 2’si kadar muhammen bedelle yapılan ihalede Gökdeniz Denizciliğin ihaleyi ne kadar bir bedelle kazandığı ise açıklanmadı.

İhale sonrasında basın mensuplarının sorularını kısaca cevaplayan Tavşanlı Belediye Başkanı Kadri Çiçek ihale bedeli konusundaki sorulara cevap vermeyerek “Gizlilik esasına göre 48 saat için geçmeden konu ile bilgi vermemiz mümkün değildir. İDO’nun ihaleye girip girmediği konusunda sorulan soruya “Evraklarını düzenleyemeyip getiremediği için şartnameye uymadığı için giremedi.” dedi
    
Avukat Ömer Tosun ihale sonrası yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi: “İhaleye girememe konusunu ihale komisyonu takdir edecek. Çok ciddi bir kazanç olacağını düşündüğümüz. Ne kadar olduğunu şuan açıklamamız olmaz daha sonra belediye açıklayacaktır. Ama tavşanlıya kazandıracak çok ciddi bir teklifimizi yaptık. İhale komisyonu değerlendirecek 48 saat içinde cevap verilecek bize.

Bir gazetecinin ihaleye giremediğiniz sorusu karşısında şaşıran Avukat Ömer Tosun, "Komisyon ihale dışı kalmamıza ya da teklifimizi kabul edip girmeze karar verecek biz teklifimizi yaptık ve ayrılıyoruz. Komisyon karar vermedi henüz Başkan'ın bu ön değerlendirmesi.

Yeniden bir değerlendirme yapacaklarını düşünüyorum. İhale dışı kalırsak bu bir ihale olmamış olur özele tahsis olmuş olur. Haklarımızı sonuna kadar arıyacağız adli ve idari makamlar nezdinde öncelikle dava yönünde tüm haklarımızı aramaya devam edeceğiz.

Evraklarda eksiklik özel bir şartname hazırlanmış gibi görünüyor. Bu şekilde giderse başka hiçbir kimsenin ihaleye girmesi mümkün değil zaten. Biz eksik evrakımızın olmadığı iddiasındayız, gerekli tüm beyanları tamamladık.” şeklinde konuştu. 


CİHAN