Taze incir tezgâhta

İncir üretimi ve ihracatında dünya birincisi olan Türkiye’nin en güzel incirinin yetiştiği Aydın’da, taze inciler tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Taze incir tezgâhta
23 Temmuz 2013 Salı 10:34 tarihinde eklendi.

Şu anda ancak yol kenarlarında satışa çıkan taze incirin kilosu, 5 ile 7 lira arasında değişiyor. İnciri, Aydınlılar kadar karayoluyla seyahati seçen vatandaşlar da tercih diyorlar. En çok tercih edilen tür ise sarı lop.

Meşhur Aydın incirinin bal tadında olduğunu belirten vatandaşlar, bu lezzetin başka yerde yetişen incirlerde bulunmadığını söylüyor. Sabahın erken saatlerinde serinlikte bahçelerden toplanan incirler, karayolu kenarlarındaki tezgâhlarda alıcı bekliyor. Fiyattan memnun olduğunu belirten incirci Uray Çengelli, satışların da güzel olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan Aydın incirinden esinlenilen, yerel oyuncular ve şiveyle çevrilen "Süper İncir" adlı sinema filmi, 26 Temmuz 2013'te gösterime girecek.

AYDIN’DA İNCİR ÜRETİMİ

Türkiye, dünyanın en önemli taze incir üreticisi olmasının yanında kuru incir üretiminde ve ihracatında da lider konumdadır. Ülkenin ihraç ettiği incirin yüzde 65’i Aydın’da üretilir. Aydın, kaliteli incir üretimi ve kapasite üstünlüğüyle Türkiye incir üretiminde ilk sırayı alır. Yetiştirme açısından en uygun şartları Menderes havzasında bulan incir, çeşit ve üretim zenginliğiyle ilin tarımı ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin incir merkezi olan Aydın'ın il sınırları içinde 6,4 milyon adet ağaç mevcuttur. Yıllara göre 140 ile 170 bin ton arasında taze incir üretilmekte ve bunun büyük bölümü kurutulmaktadır. Aydın'ın kuru incir üretimi, 34 ile 37 bin ton arasında değişmektedir.


CİHAN