TBMM İsrail'in üstünü resmen çizdi

Tel Aviv yönetimiyle son dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle Meclis'te 'İsrail Dostluk Grubu' kurulmayacak

TBMM İsrailin üstünü resmen çizdi
16 Eylül 2011 Cuma 15:11 tarihinde eklendi.

 

İsrail ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin ardından TBMM'de İsrail Dostluk Grubu'nun da kurulmayacağı belirtildi. 23. Dönemde 105 ülke ile dostluk grubunun kurulduğu TBMM’de, yeni yasama yılının başlamasından sonra dostluk grupları yeniden oluşturulacak. Ancak, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerginlik TBMM'ye de yansıdı.
 
Edinilen bilgiye göre, TBMM’de ilk kez 20. Dönemde DYP İstanbul Milletvekili Cefi Kamhi başkanlığında İsrail Dostluk Grubu kuruldu. 21. Dönemde DSP Samsun Milletvekili Tarık Cengiz, 22. Dönemde Ak Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi başkanlığında kurulan İsrail Dostluk Grubu, 23. Dönemde Ak Parti İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan başkanlığında faaliyet gösterdi. Ancak 2008 yılında Gazze olaylarından sonra tüm dostluk grubu, yönetim kurulu ve başkanı istifa etti.
 
Parlamenterler arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla oluşturulan dostluk gruplarının yasal dayanağını, TBMM’nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu'ndan alıyor. Dostluk grupları kurulmadan önce Hükümetin görüşü alınıyor. Buna göre, dostluk grupları TBMM Genel Kurulu'nda alınacak karar üzerine kuruluyor. Dostluk grupları, tüm milletvekillerine açık ve bir milletvekili birden çok gruba üye olabiliyor.
 
Kurulmasına taraftar değiliz
 
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İsrail dostluk grubu konusunda, "Milletvekili arkadaşlarımızdan İsrail dostluk grubu için başvuran olmadı, biz de kurulmasına taraftar değiliz" dedi.
 
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de dostluk gruplarının Parlamentonun geleneğinde olduğunu belirterek, İçtüzükte herhangi bir dayanak olmamasına rağmen bugüne kadar iyiniyet ifadesinin göstergesi olarak kurulduğunu anlattı. Dostluk gruplarının kurulmasıyla ilgili prosedürü hatırlatan Hamzaçebi, konunun Meclis açıldığında gündeme geleceğini vurguladı. CHP’li milletvekillerinin henüz hiçbir ülkeyle ilgili dostluk grubu başvurusu ya da talebinin olmadığını hatırlatan Hamzaçebi, "Biz CHP olarak Türkiye’nin menfaatlerini gözetiriz. Türkiye’nin ulusal menfaatleri dış politikada neyi gerektiriyorsa onu yaparız" diye konuştu.
 
Baştan sakat doğmuş
 
Türkiye’nin gündeminde Malatya Kürecik’te İsrail’i de koruyacak füze kalkanının konuşlandırılması meselesinin bulunduğunu da ifade eden Hamzaçebi, "Füze kalkanına ilişkin karar alınırken, dünya ve Türkiye kamuoyunun gündemine BM’nin Mavi Marmara ile ilgili raporu geldi. İsrail dostluk grubu kurulursa AKP üye vermeyeceğini ifade ediyor. AKP’nin bu açılımı da Malatya’da oluşabilecek tepkiyi örtmeye, yumuşatmaya yöneliktir. Bunu, gidip Malatyalılara sormak lazım, demokrasi bunu gerektirir."
Hamzaçebi, "İktidar partisi kurulacak dostluk grubuna üye vermiyorsa, o dostluk grubu baştan sakat doğmuş olur. O dostluk grubunun TBMM’yi temsil edeceğini söylemek doğru olmaz. İktidar partisi, peşinen üye vermeyeceğini ifade ettiği halde, kurulması muhtemel bir dostluk grubu anlamlı olmayacak" dedi.
 
Dostluk gösterme mecburiyeti yok
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise konuyla ilgili olarak, "Dostluk gruplarının her ne kadar parlamentolararası bir görevi var ise de iktidar partisi grubunun olmadığı bir dostluk grubu olmaz. Çünkü, devletlerarası ilişkilerde iktidarın yeri ve önemi vardır. AKP’nin katılmayacağı İsrail dostluk grubu olmaz" dedi. Şandır, "Özellikle İsrail’in Türk milletine karşı gösterdiği tavrı tasvip etmemiz mümkün değildir. 9 vatandaşımızı katletmişlerdir ve bundan dolayı özür bile dilememişlerdir. Böyle olunca İsrail’in bu düşmanlığına karşı Türkiye’nin veya TBMM’nin dostluk göstermek gibi bir mecburiyeti yok" dedi.