TCDD'nin kuruluşunun 156. yılı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yahya Baş, ''Demiryollarımız 156 yıl önce başlayan büyüme çalışmalarını özellikle son 10 yıl içinde zirveye ulaştırmıştır'' dedi.

TCDDnin kuruluşunun 156. yılı
24 Eylül 2012 Pazartesi 14:00 tarihinde eklendi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) kuruluşunun 156. yılını gerçekleştirdiği bir dizi etkinlikle kutladı. 
     
TCDD'nin 156'ncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara Gar'da düzenlenen etkinliklere, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yahya Baş, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve davetliler katıldı. 
     
Bakan Yardımcısı Baş, konuşmasında, demiryollarının 1,5 asırlık tarihi geçmişiyle ülkenin en önemli kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, ''Demiryollarımız 156 yıl önce başlayan büyüme çalışmalarını özellikle son 10 yıl içinde zirveye ulaştırmıştır'' dedi. 
     
1950'li yıllardan 2003 yılına kadar geçen süreyi demiryolları için ''duraklama dönemi'' olarak tanımlayan Baş, söz konusu dönemde yanlış politikalar nedeniyle gerekli mesafenin kat edilemediğini söyledi. 
     
Baş, 1950'den 2003 yılına kadar yıllık 18 kilometre demiryolu yapımı gerçekleştirilirken, 2003'ten sonraki dönemde AK Parti hükümetinin demiryollarında başlattığı seferberlikle yılda 135 kilometre demiryolu yapımının sağlandığını anlattı. 
     
2003'ten bugüne kadar 1.100 kilometre demiryolu, 6.455 kilometre de demiryolu onarımının yapıldığını kaydeden Baş, ''İnanıyorum ki 2023 yılı hedeflerimiz olan 28 bin 500 kilometrelik demiryolu ağına ulaşacağız, onu da aşacağız inşallah'' diye konuştu. 
     
Hükümetin 2003 yılından bugüne kadar demiryollarına 20 milyar lira harcama yaptığını ve bugünkü noktaya gelindiğini kaydeden Baş, ''Türkiye ilk defa hayal edilen YHT'ye kavuşmuş, hayaller gerçekleşmiştir. Yakın bir tarihte de İstanbul YHT gerçekleşmiş olacaktır. 2013 bu işin tamamlanma hedefidir ve asrın projesi olan Marmaray'la bütünleşerek büyük hayal gerçekleşmiş olacaktır'' ifadelerini kullandı. 
     
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da TCDD'nin Türkiye'nin gidişatına uygun bir şekilde dönüşüm yaşaması gerektiğini ifade ederek, bu dönüşümün de AK Parti hükumeti tarafından milyonlarca lira para aktarılarak, Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin hayata geçirilmesiyle yapıldığını söyledi. 
     
Her bölgede etkinlikler yapılıyor- 
     
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da demiryollarının 156. kuruluş yıl dönümünde ortak bir coşkuyu, sevinci, heyecanı yaşadıklarını dile getirerek, ''Hala 'Her gün bir karış demiryolu' diyerek çalışan ilk dönem demiryolcuların heyecanını taşıyoruz. Deldiği tünelin alnına 'Bu dağı da deldik. Ne mutlu vatan evladına' yazan cumhuriyetin ilk mühendislerinin azmi, kararlılığı var'' dedi. 
     
Karaman, bütün büyük garlarda 156. yıl dolayısıyla etkinlikler düzenlendiğini de belirtti. 
     
Bakan Yardımcısı Baş, milletvekilleri ve TCDD Genel Müdürü Karaman, Atatürk'ün milli mücadelede başkomutanlık karargahı ve konut olarak kullandığı, sergilenen eşyaların bakımdan geçirildiği Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi ile TCDD Genel Müdürlüğü Sergi Salonu'ndaki ''Geleneksel Türk El Sanatları Sergisi''nin açılışını yaptı. 
     
Programda sinevizyon yoluyla İzmir, İstanbul, Sivas, Malatya, Adana, Afyon Bölge Müdürlüklerine bağlanıldı ve bölgelerin 156. kuruluş yıl dönümüyle ilgili görüşleri alındı. 
     
Bakan Yardımcısı Baş ve Genel Müdür Karaman, etkinlikler çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte belirledikleri huzurevlerinde kalan 156 vatandaşı, günübirlik gezi için YHT ile Konya'ya uğurladı.