TCMB'den çekirdek enflasyon vurgusu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yıllık enflasyondaki artışta gıda fiyatları seyrinin belirleyici olduğunu kaydetti

TCMBden çekirdek enflasyon vurgusu
06 Mayıs 2014 Salı 21:42 tarihinde eklendi.

Merkez, “Bu dönemde, Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkileri temel mal fiyatları üzerinde gözlenmeye devam etmiş, çekirdek enflasyon göstergeleri artış eğilimini sürdürmüştür. Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 1,34 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 9,38’e yükselmiştir. Bu dönemde ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık artış oranı önceki aya kıyasla sırasıyla 0,53 ve 0,42 puan artarak yüzde 10,05 ve yüzde 9,74 ile tüketici yıllık enflasyonunun üzerinde gerçekleşmiştir.” ifadelerini kullandı.

TCMB'nin, Nisan ayı fiyat gelişmeleriyle ilgili değerlendirmesi yayınlandı. Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 1,34 oranında artarken, yıllık enflasyonun yüzde 9,38’e yükseldiği dile getirilen açıklamada, alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, en belirgin artışın 0,70 puanla gıda grubunda gerçekleştiği, temel mal grubunun katkısının da 0,28 puan yükseldiği belirtilerek, şöyle denildi:

“Enerji ve hizmet gruplarının katkısında ise belirgin bir değişiklik gözlenmemiştir. Gıda ve temel mal gruplarının katkıları bu dönemde sırasıyla 3,23 ve 2,92 puan olarak gerçekleşmiştir. Nisan ayında hizmet fiyatları aylık bazda yüzde 0,55 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8,61 ile yatay seyretmiştir. Bu dönemde, sağlık ve eğitim hizmetlerine bağlı olarak diğer hizmetler grubu yıllık enflasyonu yukarı yönlü seyrini sürdürmüştür. Öte yandan, gıda grubundaki olumsuz görünüme paralel olarak bir süredir artış eğiliminde olan lokanta-otel grubu yıllık enflasyonunda bu dönem sınırlı da olsa düşüş gözlenmiştir. Kira ve ulaştırma kalemlerinde ise enflasyon görece ılımlı bir seyir izlemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış veriler hizmet grubunda enflasyonun ana eğiliminin Nisan ayında sınırlı bir miktar gerilemekle birlikte yüksek seviyesini koruduğuna işaret etmektedir.”

“DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI TL’Yİ ETKİLEDİ”

Temel mal grubu yıllık enflasyonunun Nisan ayında 1,06 puanlık bir artışla yüzde 11,10’a yükseldiği, bu gelişmede, Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkisiyle yükselen dayanıklı tüketim malları fiyatlarının ön planda olduğu kaydedildi.

Otomobil ve beyaz eşya fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlarken mobilya fiyatları belirgin bir artış (yüzde 3,41) kaydettiğine işaret eden açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Böylelikle, dayanıklı tüketim grubunda yıllık enflasyon yüzde 15,87’ye ulaşmıştır. Giyim fiyatları ise Nisan ayında yüzde 13,36 ile mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış gösterirken grup yıllık enflasyonu yüzde 7,61’e yükselmiştir. Nisan ayı gelişmeleri, temel mal grubunda döviz kuru etkilerinin grup geneline yayıldığını göstermiştir. Bu doğrultuda, mevsimsellikten arındırılmış veriler de grup enflasyonunun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmiştir. Nisan ayında enerji fiyatları yüzde 0,98 oranında gerilemiştir. Bu gelişmede, Türk lirasındaki değerlenmeye ek olarak EPDK tarafından uygulanan tavan fiyat uygulamasının da etkisiyle gerileyen akaryakıt fiyatları belirleyici olmuştur. Böylelikle, enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 4,46 ile yatay seyrederek olumlu seyrini sürdürmüştür.”

“GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBUNDA ENFLASYON 3 PUAN KADAR ARTTI”

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun yaklaşık 3 puanlık artışla yüzde 13,15’e yükselirken bu gelişmede işlenmemiş gıda fiyatlarının ön planda olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca, “İşlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon meyve ve sebze fiyatlarındaki olumsuz görünüme bağlı olarak 5,2 puan artarak yüzde 15 seviyesine ulaşmıştır. İşlenmiş gıda fiyatları, aylık artış hızı son üç aya kıyasla yavaşlasa da, yüksek oranda (yüzde 1,03) artmaya devam etmiştir. Fiyat artışlarının işlenmiş et ürünleri grubunda daha yüksek olmakla birlikte alt gruplar geneline yayıldığı görülmüştür. Bu gelişme paralelinde, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu 1,11 puan artarak yüzde 11,32’ye yükselmiştir.” denildi.


CİHAN