TDK'dan 'püskevit' açıklaması

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “püskevit” sözüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TDKdan püskevit açıklaması
19 Mayıs 2011 Perşembe 16:34 tarihinde eklendi, 1.206 kez okundu.

 

Kendisinin de Adanalı olduğunu belirten Akalın, siyasetçilere uyarıda bulundu, “Toplumun önde gelenleri Türkçe’yi doğru kullanmalı” dedi.
 
Uykusuz Her Gece programında Hilal Ergenekon'un sorularını cevaplayan Akalın şöyle konuştu: “Doğrusu bisküvidir. Dilimizde zaten zor söylenen, yazılan sözcüklerin tamamı yabancı kaynaklı. Bisküvi de yabancı, Fransız kaynaklı. İki kere kızartılmış anlamında. Yerel söyleyiş özellikleri kaçınılmaz, çeşitli yöresel söyleyişler var. Güneyde de bu türden farklı söyleyişler var. Ben de Adanalıyım. Adana’da “büsküüt” şekli yaygın. Böyle bir söyleyiş özelliği kullanılıyor. Pek çok kişi yerel söyleyişleri de taşıyabiliyor. Zamanında yerleşmiş oluyor. Toplumun önde gelen kişileri, sanatçılar, sunucular, sporcular, devlet adamları, siyasetçiler takip ediliyor. Toplumun önde gelen kişileri Türkçe’yi örnek olarak konuşursa güzel Türkçe de yaygınlaşacak. Hayatın her alanında Türkçe’nin doğru kullanılmasını savunuyoruz. Yerel söyleyiş olduğu için duyduğumda şaşırmadım. Farklı söyleyiş biçimleri farklı kelimelerde de kullanılabiliyor. Bunlar da farklı renkler. Ama liderlerin Türkçe’yi düzgün kullanması gerekiyor. Bizim sanal ortamda sesli Türkçe sözlüğümüz var. Sözcüklerin nasıl söylenmesi gerektiği belirtiliyor.”