Tefecilikte düşündüren artış

Küresel mali krizin etkileri Türkiye'de de ağır geçiyor. İşten çıkarılan, banka kredisini ödeyemeyen ve acil paraya ihtiyacı olan vatandaş, astronomik faiz oranlarıyla borç veren tefecilerin ağına düşüyor.

Tefecilikte düşündüren artış
01 Ağustos 2014 Cuma 10:19 tarihinde eklendi.
Küresel mali krizin etkileri Türkiye'de de ağır geçiyor. İşten çıkarılan, banka kredisini ödeyemeyen ve acil paraya ihtiyacı olan vatandaş, astronomik faiz oranlarıyla borç veren tefecilerin ağına düşüyor. Emniyet'in raporu da Türkiye'de kanunsuz faizciliğin geldiği boyutları gözler önüne seriyor. 
 
Resmi rakamlara göre 2012 yılına göre 2013 yılında tefecilikte yüzde 16 artış yaşandı. Tefecilikte Antalya, Ankara ve İstanbul ilk üç sırayı paylaşıyor. Tefecilikte 'POS tefeciliği' olarak adlandırılan yeni bir yöntem kullanılıyor. Tefecilikle ilgili 2012 yılında tefecilik 696 olay meydana gelirken; 2013 yılında ise 810 hadise yaşandı. Aradaki fark ise yüzde 16 olarak gerçekleşti. Tefecilik suçu ile mücadele çalışmaları kapsamında; 2011 yılı içerisinde il emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimlerince 602 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 1.532 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı. 2007'de ise 183 olayda 431 şüpheli, 2008 yılında 248 olayda 548 şüpheli, 2009'da 578 olayda 1.371 şüpheli ve 2010 yılında 587 olayda 1.466 şüpheli hakkında işlem yapıldı. 
 
Mali suçlarla ilgili artış sadece tefecilikle sınırlı değil. Belgede sahtecilikte yüzde 14 artış yaşanırken; vergi kaçakçılığında yüzde 8 artış gerçekleşti. Klasik yöntemle tefecilik, maddi açıdan zor durumda olan şahsa yakınlık gösterilerek faiz karşılığı para verme işlemi yapılıyor. Bu şekilde tefeci, borç verdiği şahsın kendisine çek, senet veya ipotek vermesini sağlayarak kendisini garanti altına alıyor. Bu durumda, mağdur borcunu ödese dahi, vermiş olduğu çek veya senet icra işlemine konuluyor. 
 
Son yıllarda tefecilik suçunun işlenme şekli bakımından 'POS tefeciliği' olarak adlandırılan yeni bir yöntem ortaya çıktı. Bu yöntemde, gerçekte bir ürün satışı yapılmadığı halde, bir ürün satışı yapılmış ve satış ücreti ise kredi kartından ödenmiş gibi gösteriliyor. Bu işlemin sonucunda, kredi kartından çekilen miktardan ortalama yüzde 5 komisyon alınarak kalan tutar nakit olarak kredi kartı sahibine veriliyor. Sonuç olarak POS cihazları ve kredi kartları araç olarak kullanılmak suretiyle tefecilik suçu işleniyor.