Tehkileye 50 santimetre kaldı

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, tarihinin en düşük seviyesine ulaştı.

Tehkileye 50 santimetre kaldı
16 Ocak 2014 Perşembe 17:02 tarihinde eklendi.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca’nın ekolojik dengesini olumsuz etki yapacak duruma şu an için yarım metre kaldığını söyledi.

Keleş, kuraklığın ciddi boyutta olduğunu, sanayi amaçlı su çekimi sebebiyle gölün büyük bir risk altında olduğunu vurguladı. Sapanca Gölü’nün şu anda son 8 yılın en düşük seviyesinde olduğunu dile getiren Keleş “En önemli neden kuraklık. Gölün ekolojik dengesini olumsuz etki yapacak duruma şu an için yarım metre kalmış durumda. Bir taraftan kuraklık devam ediyor. Diğer taraftan da gölün endüstriyel kullanımı da söz konusu. Biz Sakarya olarak Sapanca gölünden istifade ediyoruz. Bunun yanında komşumuz Kocaeli’de Yuvacık Barajı'nın boşalmış olması nedeniyle Sapanca Gölü’ne yüklenmiş durumda. Dolayısıyla her iki ilin de içme ihtiyacı Sapanca Gölü’nden kaynaklanmış durumda.” şeklinde konuştu.

Göl için en önemli konunun, özellikle komşu il Kocaeli sınırlarından yapılan endüstriyel amaçlı su çekimi olduğunun altınını çizen Keleş, şunları kaydetti: “Endüstriyel amaçlı kullanımı da bunun üzerine eklediğimiz zaman ortaya bu manzara çıkıyor. Şu anda maalesef Sapanca Gölü’nde su bütçesi zorlanmaktadır. Şu an göle bakıp, gölde su var ve bu su bitmez diyemeyiz. Su kaynağının uzun vadeli bir şekilde ekolojik sürdürülebilirliğini devam ettirmesi için su bütçesine riayet edilmelidir. Bu bir zorunluluktur. Aksi takdirde kısa süre için belki bir şey söylememiz doğru olmayabilir ancak uzun vadede çok ciddi sorun yaşayabiliriz, su kaynağı riske girer. Biz Sapanca Gölü’nü riske edemeyiz.”


CİHAN