Tek operasyonla 45 kilo verdi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Yenidoğan Servisi'nde görevli hemşire 36 yaşındaki Seda Yaşar, aynı hastanede 'Duodenal Switch' ameliyatı sonrası 5 ayda 45 kilo verdi.

Tek operasyonla 45 kilo verdi
13 Eylül 2014 Cumartesi 10:32 tarihinde eklendi.
Hemşire Seda Yaşar, 28 yaşından sonra aşırı kilo almaya başladığını, 6 ay önce 172 kiloya ulaştığında obezite ve şeker hastalığının yaşam kalitesini ciddi etkilediğini söyledi. Ameliyat öncesinde yaşadıklarını anlatan Seda Yaşar, şöyle konuştu:
 
"8 yıllık şeker hastasıyım. 4 yıldan bu yana şeker hastalığıyla, tabletle mücadele ettim. Şekerim 300 civarındaydı. Endokrin polikliniğinde doktorumla görüştüm ve günde 4 kez insülin iğnesi olmaya başladım. Şekerim az da olsa düştü. Fakat kısa süre sonra yeniden yükseldi. Testlerde şeker sınırı aşmıştı. O zaman bununla başedemeyeceğimi anladım. Aynı hastanede çalıştığımız için önceden tanıdığım genel cerrah Doç. Dr. Ayhan Mesci ile görüştüm. Gerekli testler yapıldı. Bu özel ameliyatın nasıl yapıldığını anlattı. Ben de ameliyat olmaya karar verdim. 31 Mart günü tam 172 kiloya ulaştığım gün ameliyat masasına yattım. Midemin yüzde 70'i alındı. Midemin küçülmesi obeziteden kurtardı, bağırsağımın kısalması da şeker hastalığımın tedavisini sağladı. 2 aydan bu yana şeker ilacı kullanmıyorum. Diyabet şikâyetlerim sona erdi. Diyabet ilaçlarından kurtuldum. Her türlü gıdayı tüketebiliyorum."
 
Ameliyat sonrası 5 ayda 45 kilo verip 127 kiloya indiğini aktaran Seda Yaşar, "Doktorlarım kısa süre sonra ideal kiloma ulaşacağımı söylüyor. Hedefim bu yılın sonunda 80 kiloyu görmek" diye konuştu. Şişmanlığın kader olmadığını söyleyen Seda Yaşar, "Bu benim kaderim deyip oturmayın. Sağlığınız için ne gerekiyorsa yapın. Diyabet hastalığından kurtulmak için çaba harcamayıp araştırma yapmasaydım 5 yıl sonunda diyabetin getireceği ek kayıplara uğrayabilirdim" dedi. 
 
FAZLA KİLO VE ŞEKER HASTALIĞINDAN KURTULUN
 
Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Mesci, hastaya laparoskopik tüp mide ile kombine Modifiye Duodenal Switch operasyonu yaptıklarını belirterek, "Bu yöntemde hastanın ince bağırsağının son kısmı, iptal edilen 12 parmak bağırsağı yerine yerleştiriliyor. Böylece hasta ciddi oranda fazla kilolarından kurtuluyor. Bununla beraber şeker sorunundan da kurtuluyor" diye konuştu.
 
Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar sonunda diabeti olan hastaların şeker ilaçlarını da bıraktığını aktaran Doç. Dr. Mesci, "Laparoskopik yöntem hastaların ameliyat sonrası konforu ve hastanede kalış süresini azaltan bir teknik olarak uygulanmaktadır" dedi.
 
HASTA EN AZ 20 YIL KİLO ALMIYOR
 
Obezite ile mücadelenin en etkili yönteminin Duodenal Switch ameliyatı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ayhan Mesci, şunları söyledi:
 
"Obeziteyle ilgili yapılan cerrahi müdahalelerden olan tüp mide ile hasta zayıflıyor, ama 5 yıl sonra yüzde 30'lara varan oranda tekrar kilo alabiliyor. Ama Duodenal Switch ile hastanın tekrar kilo alma oranının yüzde 2-3 civarında olduğu klinik çalışmalarla tespit edildi. Ayrıca bu operasyonla, obeziteden bağımsız diyabet hastaları da sağlığına kavuşuyor." 
 
DUODENAL SWITCH AMELİYATI
 
Tüm dünyada yalnızca 50 kadar uzman cerrah tarafından uygulanabilen Duodenal Switch ameliyatı, diğer mide ameliyatlarına göre daha uzun ve daha karışık bir operasyon olarak nitelendiriliyor. Bu yöntemle mide küçültülerek, gıda alımı azaltılıyor. Ardından ince bağırsak bölünüp, bir ucu beslenme kanalını oluşturmak üzere kalan mideye birleştiriliyor. Mideden geçen gıda, onikiparmak bağırsağı ve ince bağırsağın orta kesimini tamamen bypass'layarak ince bağırsağın son kısmına boşalıyor. Bu arada, pankreatik enzimleri içeren sıvı ve safra mide çıkışında kontrol edilerek, bacakla beslenme kanalına bağlanıyor. Ortak kanal adı verilen bu kanal boyunca besin maddeleri, vitamin ve minerallerin emilimi gerçekleşiyor. Bu yöntemle aşırı kilolu hastaların, kelepçe ve gastrik bypass yöntemlerine göre daha iyi kilo verdiği, kilo kaybının yanı sıra, diyabet hastalığından da yüksek oranda kurtuldukları belirtiliyor.

DHA