"Tek yol yeni bir anayasa"

Türk Sanayici İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, yeni anayasa konusuna değinerek, terör ve şiddetten kurtulmanın yolunun yeni bir anayasa yapmaktan geçtiğini vurguladı.

Tek yol yeni bir anayasa
29 Temmuz 2013 Pazartesi 23:48 tarihinde eklendi.

Muharrem Yılmaz, “Terör ve şiddetten yıldık. Bundan sıyrılma ve arınma imkanı da yeni bir Anayasa’dır. O bakımdan Türkiye çözüm sürecine girdiği bu yoldan inşallah başarıya ulaşır." dedi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, SÜTAŞ’ın merkezi olan Bursa'nın Karacabey ilçesinde sanayicilerle bir araya geldi. Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ile Karacabey Ticaret Borsası’nı ziyaret eden Muharrem Yılmaz, daha sonra Borsa Lokantası’ndaki iftarını açtı.

İftara Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bertan, Karacabey TSO Meclis Başkanı Asım Ünen, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç ve işadamları katıldı.

Burada gündeme dair açıklamalarda bulunan Yılmaz, iş dünyasının kendisine emanet edilen kaynakları en verimli şekilde kullanma, geliştirme ve bunlardan insanların mutluluğuna, ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlama gibi önemli görevleri olduğunu söyledi.

Demokrasiyle toplumsal refahın ayrılmaz bir parça olduğunu ifade eden Muharrem Yılmaz, şunları söyledi: “Demokrasiyle toplumsal refahın birbirinden ayrılması mümkün değil. Demokrasiden feragat edemeyiz. Bizler iş dünyası olarak mutlaka refah ortamı ile demokrasi ortamını paralelliğiyle gözetmek zorundayız. Bu faaliyetlerimizin en etkili şekilde gerçekleşeceği alan, serbest piyasa ekonomisidir.

Bunun olabilmesi için tabi ki piyasanın o yasanın kurum ve kuralları olmalı. Düzenleyici otoritesi olması gerekiyor. Ama unutmayalım ki isteğinizi düzenlemeyi yapıp kurumları kuruluşları ile bir piyasa ekonomisini dizayn edin. Orada müteşebbisin özgürlüğünü, teşebbüs ruhunu tesis edemezseniz mümkün değil o piyasa ekonomisi hareket sağlamaz.

Onun için dünya bugün neyin farkında? Dünya girişimciliğin önemini fark edip girişimci geliştirelim ve eğitimlerin önem ve gayreti içinde olalım. Biz de kendi ihtiyacımız olan bu girişim ortamının temin edilmesi bakımından, piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarıyla adil bir yarışa ve kaynakların en verimli kullanımına vesile olacak bir düzenleme içinde olmasını gözetmeliyiz. Başarımızın devamını istiyorsak bunu da yapmak zorundayız.”

Türkiye’nin son 10 yılda serbest piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarının tesis edilmesi konusunda önemli yol aldığını ifade eden TÜSİAD Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti: “BDDK, TMSF ve Rekabet Kurumu...

Bunun gibi düzenleyici ve denetleyici serbest piyasa otoritesi kurumu kurdu, geliştirdi. Türkiye makro dengelerinde ben iş hayatına girdiğimden bugüne faiz ve enflasyon rakamları hayal edemezdim. Ama Türkiye gerçekten dünyanın gelişmiş ülkelerinin standartlarına yaklaşan makro dengeler seviyesine ulaştı. Faiz, enflasyon bizim ekonomimizin çok belirsizlik oluşturan unsurları olmaktan çıktılar. 15 sene önce ticaretimiz ile ilgili karar verirken, iş hayatımızla karalarla ilgili ne kadar risk içindeydik, değil mi?

Buralarda çok ezildik ve dayak yedik. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle çok önemli parametreler bakımından ülkemiz iyi bir yere geldi. Biz girişimciler olarak bu bakımdan memnunuz. Bunun arkasında bütçe disiplini var. Bu disiplini kaybetmeyelim. Önümüzde seçim var. Bunlar sıkıntılı dönemlerdir.

Bu dönemlerde bazen, çok şükür son yıllarda yaşamadık ama bütçe disiplini ve kamu harcamaları biraz sistemi zorlar. Ama dikkatli olmalıyız. Bu enflasyon belasından kurtuluşumuzun ve faizlerin öngörülebilir ve yönetilebilir seviyesini arkasında kamu maliyesinin, bütçe dengesinin tesis edilmesidir. Bunun devamını hep birlikte hangi partiden olursak olalım talep edeceğiz ki bu çalışma ortamı da sürsün.”

Sadece makro dengelerle dünyanın bugünkü düzeninde rekabetçi olmaya devam etmenin mümkün olmayacağının altını çizen Muharrem Yılmaz, “Gerekli olan bu altyapıyı tesis ettik. Bunu korumamız lazım. Fakat bilmeliyiz ki bunun devamında bizi dünyadaki rekabette ayakta tutacak ilave önlemlere de ihtiyacımız var.

Bunlara da mikro yapısal alan dersek eğer, orada bir takım temel kavramların altını çizmeliyiz. Eğer biz ürettiğimiz ürünün değerini artıracak, bir seviyeye gelemezsek, yani ürünümüzün değerini artıramazsak, o zaman dünyadaki rekabette ilerleyemeyiz. Biz mutlaka ürünümüzün değerini artıran faaliyetler içinde olmalıyız. Bu da inovasyon oluyor. Artık işlerimizde ve işyerlerimizde, hep uyandırmamız gereken bilinç budur. Yaptığımız her ürünü daha yenilikçi yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin cari açık sıkıntısına da değinen Yılmaz, şunları söyledi: “Türkiye çok mütevazi yüzde 4’ler seviyesindeki büyüdü. Türkiye yüzde 4 büyümede sosyal problemlerini bile halledemiyor. Genç nüfusa iş bulmak mümkün değil. Bugünkü dünya ekonomik konjoktöründe hala benim 4 ümidim aşağıya düşüyor, ama bu konjoktürde 4’ün finanse edilmesi için Türkiye’nin 50 ile 60 milyar dolar dış kaynağa ihtiyacı var. 150 milyar dolar ihracat hedefine ulaştık.

Bunu hayal bile edemezdik. Büyümemizi sürdürecek kaynakları kendi kendine oluşturabilme kabiliyetimiz düşük, ürettiklerimizin karı düşük. Bu da olunca tasarruf da düşük oluyor. İş dünyası olarak bilelim ki karı yükseltmeliyiz. Ancak böylece Türkiyemizin ihtiyacı olan yatırımları yapabiliriz. Yoksa her sene 50 - 60 milyar dolar dış borca ihtiyacımız var.” dedi.

DÜNYADA YENİ KAYNAĞI TEMELİ TARIM

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, dünyadaki ekonomik gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerinde ise dünyada büyümenin düştüğünü, gelişmiş piyasa ekonomilerine para enjekte edildiğini belirterek, “Bu paranın daha çok para kazanacağı bir alandı Türkiye. Biz de faizleri nerelerden yüzde 7’lere kadar düşürdük. Yüzde 5’e düşürdük. Başımız da döndü. Tekrar 7’ye çıktı.

Bu imkan artık bitiyor. Dünya ekonomilerinde yavaş yavaş toparlanma var. Başta ABD. Amerika yavaş yavaş parayı geri çekiyor. Yoksa bol para enflasyon oluşturur. Bu acı tecrübeleri yaşayan ülkeler olarak bundan korkmalıyız. Dünyada bu bitiyor. Dünyada bol para bittiğine göre bizim geçmişe göre bu kaynakları bulma imkanımız azaldığına göre ülke olarak daha çok kaynak oluşturmalıyız. Bu kaynakların en önde geleni tarımdır.” diye konuştu.

ÇİN’İ TEPETAKLAK GÖTÜREN FİNANS SİSTEMİDİR

Dünya ekonomisindeki gelişmeleri takip ederken Çin’e dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Çin, dünyanın lokomotifiydi. Talep bunu oluşturdu. Almanya ekonomisinin en büyük çekici güçlerinden birisiydi. Çin, 10 yıldır 8’in üzerinde büyüyor. Bu sene 7’ye doğru düşmeye devam ediyor. Yapısal sebeplerle. Bankacılık orada iyi çalışmıyor gözüküyor.

Bizim bankacılık sistemimizin kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Çin’i tepetaklak götüren finans sistemidir. Çin’i dikkatle incelemeliyiz. Biz, finans kurumlarımızı ekonomik faaliyetin en temel direklerini işimize gelse de gelmese de koruyup kollamalıyız. Yoksa bunun bedelini hep beraber biz ödüyoruz. Bu bilinç içinde ülkenin geleceği konusunda üstlendiğimiz zorunluluğun farkında olmalıyız.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Türkiye’de Ar-Ge kaynaklarının yeterince kullanılmadığından yakınan Muharrem Yılmaz, iş dünyasına bu imkanları iyi değerlendirmesi çağrısında bulundu.

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU TÜRKİYE İÇİN BİR ŞANS

Türkiye’deki son gelişmeler ile ilgili de görüşlerini aktaran TÜSİAD Başkanı Yılmaz, “Yerel seçim süreci erken olmasına rağmen ben yine de Türkiye’nin elinde büyük fırsat olduğunu düşünüyorum. Meclisimiz temsil gücü yüksek bir meclis. Bu baraja rağmen böyle bir şey var. Bu meclis çok doğru bir irade ortaya koyuyor. İktidar partisi dedi ki ‘Bu Anayasa konusunda uzlaşalım.

Uzlaşmak için de hepimiz eşit üye verelim.’ Bu uzlaşma komisyonu Türkiye için bir şans. Bu uzlaşma komisyonundaki engellerin kaldırılmış olmasının hatta Sayın Başbakan’ın başkanlık konusunu uzlaşma komisyonunun önünden çekmek istemesini çok önemli buluyorum. Bu uzlaşma iradesinin bizi kucaklaşma ve çağdaş dünyaya ulaşma, uyumlaşma, anayasasına kavuşturmasını diliyorum. Bu zor bir iş ama umut.” ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa konusundaki görüşlerini açıklayan Muharrem Yılmaz, “Aynı zamanda bizim en önemli meselelerimizden birisi olan terör ve şiddetten yıldık. Bundan sıyrılma ve arınma imkanı da yeni bir Anayasa’dır. O bakımdan Türkiye bu çözüm sürecine girdiği bu yoldan inşallah başarıya ulaşır. Bunu kalıcı kılacak bir Anayasa ile de bağlar.

Hatta taçlandırırız. Türk toplumunun 21. yüzyıla bakışını yansıtacak nasıl bir toplum olduğumuzu dünyaya ilan edecek, devlete karşı bireyi daha üst seviyeye koyan bir Anayasa’yı inşallah başarırız. Memlekette huzur ve barışı bu şekilde sağlarız. Hepimizi üzen bu kan ve gözyaşını sona erdirecek süreci başarıya ulaştırırız diye umut ediyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin AB üyeliği süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan ve bu süreçten vazgeçilmemesini arzu ettiklerini ifade eden Yılmaz, “Türkiye ne kadar reform yaptıysa son yıllarda inanınız bunun arkasında AB’ye gösterdiğimiz irade var. AB'ye entegrasyon sürecinde sıcaklık var.

Bu yoldan da dönmememiz lazım. 40 sene olmuş, ‘Şöyle etmişler, böyle etmişler’ deniyor ne yapalım? Ama medeni dünyanın tecrübesi orada. Onun için bu toplumun öncüleri olarak dikkatli ve uyanık olmalıyız. Bu treni kaçırmayalım. AB işinden caymayalım. Cayılmasında müsaade etmeyelim.” dedi. Konuşmaların ardından Muharrem Yılmaz'a çeşitli plaket ve ödüller takdim edildi.


CİHAN