Tekirdağ'da pirinçler GDO'suz çıktı

ABD'den ithal edilerek Tekirdağ Limanı'na getirilen 16 bin ton pirincin, TUBİTAK'ın incelemesinin ardından GDO içermediği belirlendi.

Tekirdağda pirinçler GDOsuz çıktı
15 Mayıs 2013 Çarşamba 19:26 tarihinde eklendi.

 

Raporun Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşmasının ardından soruşturmaya takipsizlik kararı verilerek pirinçler firmaya aide edildi.
 
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen nisan ayında ABD'den ithal edilerek gemiyle Tekirdağ Limanı'na getirilen 16 bin ton pirinçte Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) şüphesi üzerine soruşturma başlatmıştı.

Bu kapsamında pirinçlere el konulurken, alınan numuneler incelenmek üzere Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) gönderildi. TÜBİTAK, 24 Nisan tarihinde hazırladığı analiz raporunda GDO'ya rastlanmadığını belirterek, "Yapılan testler sonucunda örnekte CaVM 35S ve NOS dizilimleri tespit edilmemiştir. Bu dizinimler genetik modifiye ürünlerde mevcut olan DNA dizilimleridir" denildi.
 
Raporun Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı'na ulaşmasının ardından konuyla ilgili soruşturmaya 'takipsizlik' kararı verildi. Ayrıca el konulan Tekirdağ'daki depoda bekletilen 12 bin ton ve Edirne'nin Keşan ilçesindeki paketleme fabrikasındaki 4 bin ton pirinç firmaya iade edildi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 10 Nisan tarihindeki Tekirdağ ziyareti sırasında Mersin'den sonra Tekirdağ'da da GDO'lu ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldığını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

DHA