Tekrar denizle buluştu

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, geçen 31 Mayıs'ta 11 yaşındaki Deniz Tugay tarafından yaralı olarak bulunan 'caretta caretta' cinsi deniz kaplumbağası, Dalyan'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'ndeki (DEKAMER) tedavisinin ardından törenle denize bırakıldı.

Tekrar denizle buluştu
23 Eylül 2014 Salı 10:47 tarihinde eklendi.
Marmaris Liman İşletmeleri Genel Müdürü Şükrü Tugay'ın 11 yaşındaki oğlu Deniz Tugay, geçen 31 Mayıs'ta tekneyle Marmaris Limanı'na giriş yaparken iskelenin kenarında denize dalamayan bir caretta caretta olduğunu fark edip, tekne kaptanı ve babasına durumu bildirdi. DEKAMER'e ulaşılarak yardım istendi. Kısa sürede ekibiyle Marmaris'e gelen DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, yaralı kaplumbağayı alarak 
 
tedavisi için Dalyan'a götürdü. 20- 25 yaşlarında, 60 santimetre boyunda, 36 kilo ağırlığındaki dişi kaplumbağanın tedavisi 3.5 ay sürdü. Yediği plastik veya yabancı cismin fazla bloke olmasından dolayı sorun yaratan bağırsakları temizlendi. 'Tugay Speecly Beluga' adı verilen deniz kaplumbağası özel tanklarda yeniden dalga eğitiminden geçirildi. 
 
DENİZE BIRAKMA TÖRENİ
 
Tamamen sağlığına kavuşan ve doğal ortamında rahatlıkla beslenebilecek duruma gelen nesli tükenmekte olan türler arasındaki deniz kaplumbağasının doğal ortamına bırakılması için yaralı olarak bulunduğu Marmaris'teki Yalancı Boğaz Mevkisi'nde tören düzenlendi. Törene, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Muğla Müdürü Mehmet Uzuner, DEKAMER Arazi Sorumlusu Çisem Sezgin ile çevreciler katıldı. 
 
Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak şunları söyledi:
 
"Kaplumbağayı bulan çocuğumuza teşekkür ediyorum. Suya dalamama problemi vardı. Bir hayvan ama çok önemli. Doğanın dengesini biz insanlar çevre kirliliğiyle, yapılaşmalarla bozuyoruz. Bu da doğada yaşayan canlılar aleyhinde olumsuz bir baskı oluşturuyor. Geleceğimiz doğaya bağlı. Hatta doğanın insana ihtiyacı yok, insanın doğaya ihtiyacı var. Doğa kendi başına yaşayabiliyor ama biz insanlar denize, toprağa, suya, temiz havaya muhtacız. Bu sebeple bu çalışmanın bir amacı da toplumda bilinçlendirmeyi sağlamak, ilgi duyan insanların sayısını artırmak ve özellikle gençlerimiz ve öğrencilerimizi bu konuda eğitmek."  
 
EN BÜYÜK TEŞEKKÜR DENİZ'E
 
DEKAMER Arazi Sorumlusu Çisem Sezgin de, "Asıl teşekkür edilmesi gereken kaplumbağayı bulan 11 yaşındaki Deniz. Çünkü bir çocuğun bunu farketmiş olması, hareket edemediğini gözlemlemesi çok önemli. Bu halde bulunan kaplumbağa beslenemediği için gereken hareketleri yapamıyor ve giderek zayıflıyor. Zamanında farkederek tedavi altına almamız sayesinde hayatta kalabildi. İnsanlar ne kadar fazla DEKAMER'in varlığından haberdar olursa, yaralı kaplumbağalara o kadar çabuk müdahale edebiliriz" diye konuştu.