Tekstil sektörü 2013’den ümitli

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin 2012’de istikrarını koruduğunu belirterek, "2012 Türkiye’nin ihracat kanalıyla büyüme yılı oldu.

Tekstil sektörü 2013den ümitli
30 Aralık 2012 Pazar 19:01 tarihinde eklendi, 1.188 kez okundu.

 

2012 yılında 150 milyar dolar ihracat barajını aşan ülkemiz, 2013 yılında çok daha iyi bir değere ulaşacaktır. Dış ticaretimizin yükselen yıldızı olan tekstil sektörümüz 2013 yılında da başarıyla yoluna devam edecektir." dedi.
 
2012 yılında ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendiren UTİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin son dönemlerde azalsa da halen varlığını hissettirdiğini söyledi. Gelişmiş ekonomilerde büyüme oranlarının zayıf, işsizlik oranlarının ise yüksek olduğunu vurgulayan Burkay, "Kamu borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin kaygılar devam ediyor. Euro Bölgesi'nde alınan önlemlere rağmen güven ortamı tam olarak sağlanamadı. Gelişmekte olan ekonomilerde ise büyüme bir miktar yavaşladı. Olağanüstü parasal genişlemeye rağmen ABD'de ekonomik büyüme potansiyelin altında devam ederken Euro Bölgesi daralmaya devam etmektedir." dedi.
 
Gelişmiş ekonomilerin sürdürülebilir mali dengeleri sağlamak için uyguladıkları sıkı maliye politikalarının ekonomik büyümeyi sınırladığını anlatan Burkay, "Zayıflayan küresel ticaret ile finansal sektördeki dalgalanmalar da tüketici ve reel sektör güvenini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple birçok ülke ve uluslararası kuruluş büyüme tahminlerini güncelledi. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda yayımladığı tahminlerini 2012 yılı için 0,7, 2013 için de 0,9 puan aşağı yönlü revize etti." dedi.
 
Dünya ekonomisinin yüzde 19’unu oluşturan Euro bölgesinde birçok ülkenin teknik olarak resesyona girdiğine işaret eden İbrahim Burkay, "2011 yılında yüzde 1,4 oranında büyüyen Euro Bölgesi’nin 2012 yılında yüzde 0,4 daralması, 2013 yılında ise neredeyse yerinde sayarak sadece yüzde 0,2 büyümesi bekleniyor." şeklinde konuştu. Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin bu yıl yavaşladığına işaret ederek 2011 yılında yüzde 6,2 oranında büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin 2012 ve 2013 yıllarında sırasıyla yüzde 5,3 ve 5,6 büyüyeceğinin tahmin edildiğini aktardı.
 
“TÜRKİYE’NİN BÜYÜME SÜRECİ DEVAM EDECEKTİR”
 
Küresel belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin istikrar ve güçlü makro dengelerini koruduğuna işaret eden UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “2013 yılında da Türkiye’deki ekonominin iyileşmesi ve piyasanın canlanmasına sebep olacak gelişmelerden birisi de ihracatçı firmaların bir yandan ihracatta başarılarına devam etmeleri, diğer yandan da iç piyasanın artan ihtiyaçlarına yönelmeleri. Ayrıca iç piyasadaki perakendecilerin güncel taleplerini karşılayarak iç piyasayı canlandırmaları olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 
 
2012 yılının Türkiye’nin ihracat kanalıyla büyüme yılı olduğunu söyleyen UTİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sözlerini şöyle tamamladı: "2012 yılında 150 milyar dolar ihracat barajını aşan ülkemiz, 2013 yılında çok daha iyi bir değere ulaşacaktır. Tekstil sektörü ise entegre yapımız ve uzun yıllara dayalı tecrübemiz ile uluslararası pazarlarda Dünyanın tüm ülkelerine güven veriyoruz. Dış ticaretimizin yükselen yıldızı olan tekstil sektörümüz 2013 yılında da başarıyla yoluna devam edecektir." 

CİHAN