Tekzen, elektriğini güneşten üretecek

Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Antalya'daki Tekzen Aydın Mağazası'nda pilot uygulama olarak güneş enerjisi sistemiyle elektrik üretimi yapacaklarını, bu sistemi güney bölgelerdeki mağazalarda yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Tekzen, elektriğini güneşten üretecek
15 Ocak 2013 Salı 18:13 tarihinde eklendi.

 

Türkiye genelinde 45 ilde, 90 mağazası ile hizmet veren Tekzen yapı market elektriğini güneş enerjisinden sağlamaya hazırlanıyor. Aydın mağazasının çatısına kurulacak 200 kilovatlık güneş enerjisi sistemiyle elde edilecek elektrik, mağazanın tüm ihtiyacını karşılayacak. Yaz aylarında üretilecek fazla elektriği de lisansız elektrik üretimi yönetmeliği kapsamında, bölgedeki dağıtım şirketlerine satacak. Uygulama hakkında bilgi veren Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, en çok güneş alan bölgelerinden Ege’nin güneşini enerjiye çevirmenin önemine dikkat çekti. 
 
Pilot uygulama olarak ilk güneş panellerini Aydın Mağazası'na kuracaklarını belirten Gigin, “Mağazamızdaki pilot uygulamadan sonra güney bölgelerindeki diğer mağazalarımızda ve önümüzdeki aylarda, Manavgat ve Fethiye’de açacağımız mağazalarımızda da bu sisteme geçmeyi hedefliyoruz. Dünyada fiyatı kilovat başı, bin 500 dolara kadar düşen, bu bedava enerji kaynağına sektörden ve halktan ilgi büyük. Tekzen, bu yatırımıyla bugünkü elektrik fiyatları bazında, 8 yılda amorti etmeyi planlıyor. Böyle bir uygulama, bölge ekonomisini de canlandıracaktır ayrıca elde edilen elektrik, yeni projeler üretilmesine de destek olacaktır.” ifadelerini kullandı. 
 
Murat Gigin, yıl içerisinde otel, üniversite, okul, kampüsler, askeri tesisler, siteler, park yerleri, hastaneler ve benzeri yerler için yatırımlarının olacağını kaydetti. Gigin, “Türkiye’de ilk defa uygulanacak finansal yöntemle Tekzen, kuracağı sistem bedelini elektrik parası öder gibi taksitle ancak şu andaki mevcut tarifeden daha ucuz bir fiyatla ödeyecek ve belli bir süre sonra sistemin sahibi olacak.” dedi. 
 
Gigin, dünyada sürekli artan enerji talebi ve buna paralel olarak mevcut enerji kaynaklarının hızla tüketimi yeni enerji kaynaklarına ihtiyacı artırdığını belirtti.

CİHAN