Teleferikte tatbikat

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin yenilediği Balçova Teleferik Tesisleri'nin personeli, 'En kötü senaryoya' karşı dağcılık ve kurtarma eğitimi alıyor.

Teleferikte tatbikat
27 Aralık 2015 Pazar 12:02 tarihinde eklendi.
Bu eğitimler kapsamında yapılan tatbikat nefesleri kesti. Senaryo gereği kabin içinde mahsur kalan yolcular, kurtarma ekibi tarafından başarıyla yere indirildi. 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Avrupa Birliği standartlarında yenilediği, hem körfez hem de baraj gölü manzarasıyla kentin önemli turistik tesislerinden Balçova Teleferiği'nde üst düzey güvenlik önlemleri uygulanıyor. Halat gerginliklerinden kabin içi güvenliğine, motorlarından otomasyon sistemine kadar tesislerin bakımını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, zaman zaman da tatbikatlarla personeli eğitiyor. Birbirini yedekleyen 3 motor sisteminin birden olası devre dışı kalması durumunun canlandırıldığı tatbikat senaryosu heyecanlı geçti. Senaryo gereği motorların durması sonucu hattın en yüksek noktasında kabin içerisinde mahsur kalan yolcular, aksiyon filmlerini aratmayacak tatbikatla kurtarıldı. 
 
Profesyonel kurtarma ekibinin denetimindeki eğitim tatbikatına, özel olarak seçilmiş 8 personel katıldı. 45 metre yükseklikte yapılan tatbikatta, alarmın verilmesiyle direğe tırmanan deneyimli kurtarma ekibi halat üzerinden kayarak kabine ulaştı. Kabin kapılarını açan kurtarma personeli, yolcuları birer birer tahliye etmeye başladı. Kabinde mahsur kalan yolcular, halat yardımıyla kısa sürede güvenli bölgeye indirildi. 
 
Tatbikat senaryosunun gerçekleşme ihtimalinin gerçekte çok düşük olduğunu belirten yetkililer, şunları söyledi:
 
"Operasyonumuz, teleferikteki tüm elektriksel ve mekanik sistemlerin arızası sonucu tesisin durması halinde yapılacak bir acil durum çalışmasıydı. Normal şartlarda tesisimizde bir elektrik motoru devrede, elektrik kesildiğinde ise jeneratörle onu destekleyen bir devre daha var. Bu ikisi de devre dışı kaldığında dizel motor devreye giriyor. Bunlar tamamen sistemi yedekleyen donanımlar. Buradaki senaryo, tüm sistemlerde aynı anda bir aksaklık olduğunda ki, bu çok çok küçük bir ihtimal, kurtarmanın mekanik olarak nasıl yapılacağını anlatıyor. Tatbikatı özellikle en yüksek noktada yaptık."