Telekulak dosyasında Türk firması

Wikileaks’in casus teknolojileri satan firmalar listesinde bir Türk şirketi de yer aldı ve geliştirdiği teknolojiyi hükümetlere de sattığı iddia edildi

Telekulak dosyasında Türk firması
03 Aralık 2011 Cumartesi 09:18 tarihinde eklendi, 1.155 kez okundu.

 

Wikileaks ve Privacy International sivil toplum kuruluşlarının önceki gün yayınladığı casus teknolojisi satan şirketlere ait listede bir Türk firmasının de ismi yer aldı. Bu yayından kısa süre sonra firmanın internetteki adresleri kaldırıldı. Wikileaks’in iddiasına göre Inforcept Network isimli şirket telekomünikasyon firmalarına kolaylık sağlamak amacıyla geliştirdiği teknolojiyi aynı zamanda hükümetlere de satıyor. Nitekim şirketin internet sitesinde telekomünikasyon firmalarının yanı sıra devlet birimlerine sundukları hizmetlerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.
 
‘Bu teknoloji neşter gibi’
Wikileaks ve ortak çalıştığı internet sitelerinin iddialarına göre bu teknolojiler internet ve telefondaki tüm görüşmelerin “DPI” yöntemiyle takip edilmesine imkan veriyor.
 
Konuyla ilgili olarak Abu Dhabi merkezli The National gazetesine konuşan Mübarek Tana isimli şirket yetkilisi “Bu teknolojiler neşter gibi. Cerrahın eline geçerse hayat kurtarır, kötü insanların elinde öldürür” dedi. The National gazetesi, Inforcept’in en büyük müşterilerinin hükümetler ve telekomünikasyon firmaları olduğunu yazdı. İddiaların ne kadarının doğru olduğunu tespit etmek ise bir hayli zor.
 
‘Bir AR-GE firmasıyız’
Şirketin internet sitesinde verilen Ümraniye’deki adreste, şirketin ofisi bulunmuyor. Zaten bu adres Wikileaks iddialarının yayınlanmasından kısa süre sonra siteden kaldırıldı. Sitede yer alan ve Turkcell, Vodafone gibi firmaların Inforcept’in müşterisi olduğunu belirten logolar da dün silindi.
Firmadan yapılan basın açıklamasında “Inforcepts Networks isimli firmamız, bilgi ve ağ güvenliği, ağ optimizasyonu, ağ teknolojileri gibi konularda araştırma geliştirme faaliyetleri yürütmek ve yazılım geliştirmek üzere kurulmuş bir Ar-GE firmasıdır. Faaliyetlerimiz yukarıda sayılanlardan ibaret olup, bunun dışında -özellikle de hukuk dışı- hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.
Şirket yetkilileri konuyla ilgili ısrarlı sorulara yanıt vermedi.
 
4 ortak iki şirkette beraber
“Inforcept İletişim Teknolojileri Bilgisayar Sanayi ve Limited Şirketi” Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknoparkı’nda Ağustos 2011’de kuruldu. Şirketin kurucuları Murat Balaban, Ömer Faruk Şen, İsmail Yenigül ve Barış Şimşek. Şirkette 4 ortağın payı da eşit. 4 ismin de ortak olduğu İstanbul Ümraniye’de “Endersys Danışmanlık Yazılım İletişim Bilgisayar Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” de bulunuyor. Nisan 2006’da kurulan bu şirkette de İnforcept’teki gibi 4 ortak eşit paya sahip.

Milliyet