Telekulak skandalı büyüyor

Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch'ın oğlu James Murdoch, İngiltere'deki dijital uydu kanalı BSkyB'nin yönetim kurulu başkanlığından istifa etti.

Telekulak skandalı büyüyor
03 Nisan 2012 Salı 21:47 tarihinde eklendi.

39 yaşındaki Murdoch hakkında İngiltere'de telekulak skandalı nedeniyle iddialar devam ederken, James Murdoch, BSkyB'nin yönetim kurulu başkanlığından istifa ettiğini ancak yönetim kurulunda bulunmaya devam edeceğini açıkladı.

Sky haber kanalını da içinde barındıran, BSkyB'nin yüzde 39'una sahip olan News Corporation şirketi geçen yıl, geri kalan yüzde 61'lik hisseyi de satın almak istemişti. Ancak telekulak skandalının büyümesiyle baba Murdoch ihale teklifini geri çekmişti.

James Murdoch istifasını duyurduğu bugünkü açıklamasında, ''Yönetim kurulu başkanlığı görevimin BSkyB'ye paratoner etkisi yaptığının farkındayım. İstifamın, başka bir kuruluşta da benzer olayların olduğu yanılsamasını önleyeceğine inanıyorum'' ifadelerine yer verdi.

James Murdoch geçen şubat ayında ise babasının sahibi olduğu News Corporation şirketinin İngiltere'deki ayağı ''News International''ın yöneticiliğinden istifa etmişti.

Rupert Murdoch, sahibi olduğu 168 yıllık pazar gazetesi ''News of the World''ün, aralarında siyasetçiler, kraliyet ailesi ve ölen İngiliz askerlerinin yakınlarının da bulunduğu birçok kişinin telefonlarını yasa dışı olarak dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından gazeteyi kapatmıştı.

Ülkede telekulak skandalıyla ilgili başlatılan ve devam eden Leveson soruşturmasında bu ay sonunda baba ve oğul Murdoch'ların ifade vermesi bekleniyor.

Murdoch İngiltere'de, Times, Sunday Times, Sun ve Sun on Sunday gazetelerinin sahibi. 80 yaşındaki Rupert Murdoch geçen şubat ayında İngiltere'de ''Sun on Sunday'' isimli yeni bir pazar gazetesi çıkarmaya başlamıştı.

Murdoch'lara ait Sunday Times gazetesi önceki hafta sonu, İngiltere Başbakanı David Cameron ile 250 bin sterlin bağış karşılığında görüşme ayarlayabileceğini söyleyen Muhafazakar Parti'nin mali işler başkan yardımcısı Peter Cruddas'la ilgili haberi manşetine taşımıştı. Cruddas haberin ardından görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.