Temel kazısından tarih fışkırdı

Muğla'nın Milas İlçesi'nde bir inşaatın temel kazısı sırasında yapılan sondaj çalışmalarında, tarihi kalıntılara rastlandı.

Temel kazısından tarih fışkırdı
24 Nisan 2013 Çarşamba 19:01 tarihinde eklendi.

 

Eserlerin ortaya çıkması üzerine inşaat çalışmaları durduruldu ve kurtarma kazısına başlandı.
 
Atatürk Bulvarı'nda bulunan ve daha önce kafe olarak kullanılan alanda yeni bina yapılması için geçen aylarda inşaat çalışmalarına başlandı. 3'üncü derecede SİT alanı içinde yer alan inşaatın temel kazısı çalışmaları sırasında sondaj çalışmaları yapılırken tarihi kalıntılara rastlandı.
 
ANTİK DÖNEME AİT MİMARİ KALINTI
 
Alandaki inşaat çalışmalarının durdurulduğunu ve kurtarma kazısının başlatıldığını belirten Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, "Milas İlçe merkezinde yer alan 3'üncü derecedeki SİT alanında yeni yapılanma öncesinde taşınmaz sahibinin müzemize müraacatının ardından Milas Müze Müdürlüğü olarak sondaj çalışmalarına başladık.

Bazı mimari kültür varlıklarının çıkması üzerine buradaki sondaj çalışmamızı kurtarma çalışmasına çevirdik. Bu çalışma kapsamında antik döneme ait mimari kalıntılarına ulaştık. Bunun aslında değişik dönemlerde tahrip olduğu kanaatindeyiz. Bununla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.
 
ROME DÖNEMİ'NE AİT TOPRAK KAPLAR ÇIKTI
 
Kazı çalışması kapsamında bazı eski eserlere de rastladıklarını ifade eden Özbey, "Çıkan eserler arasında az sayıda Roma Dönemi'ne ait pişmiş toprak kap parçalarına rastladık. Mimari olarak oldukça geniş bir alana yayılan, ancak değişik dönemlerde tahrip edilmiş bir yapının varlığı tespit edildi. İlerde yapılacak kazılarda buranın ne olduğu ortaya çıkacak.

Antik dönem içinde yapıya farklı fonksiyonlar verilmiş, eklentiler yapılmış. Bunlar tahrip olduğu için net bir şey söyleyemiyoruz. En kısa zamanda konuyu Muğla Koruma Kurulu'na iletip, onların yapacağı değerlendirmenin ardından buradaki çalışmaya farklı bir yol verebileceğiz" diye konuştu.

DHA