"Temiz araba" yok

Sıfır otomobiller karşısında fiyat cazibesini koruyan "ikinci el"e talep ilkbaharda yakalandı; ancak ikinci el oto galericileri "temiz araç" bulamamaktan yakınıyor.

Temiz araba yok
17 Nisan 2015 Cuma 22:07 tarihinde eklendi.
Döviz kurları ve Özel Tüketim Vergisindeki (ÖTV) artışın etkisiyle son yıllarda büyük oranda zamlanan sıfır otomobiller karşısında fiyat cazibesini koruyan ikinci el araçlara taleplerde, ilkbaharda adeta patlama yaşanıyor.
 
Talebin yükselmesine rağmen "temiz araç" bulamamaktan yakınan ikinci el oto galericileri, şimdiden modeline göre 2-3 bin lira zamlanan araç fiyatlarının, bir iki ay içinde daha da artmasını bekliyor.
 
Bursa Oto Galericileri Sitesi Başkanı Rasim Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın ilk çeyreğini durgun kapatan ancak mart ayınının ortalarından itibaren hareketlenmenin ilk sinyallerini veren ikinci el araç piyasasında, havaların iyice ısındığı nisan ayında uzun süredir beklenen hareketliliğe kavuşulduğunu söyledi.
 
İkinci el piyasasındaki hareketliliğin, baharın gelmesinin yanı sıra sıfır otomobillerin fiyatlarının yüksek seyretmesinden kaynaklandığını ifade eden Hazar, şunları kaydetti:
 
"Şu an yalnız bizde değil, Türkiye genelinde vatandaşın almak istediği ikinci elde, temiz araba bulmakta zorlanıyoruz. Neden zorlanıyoruz? Burası araba fabrikalarının bulunduğu bir merkez, bu nedenle de bütün taşra ilçeler, iller Bursa'yı tercih ediyor. Bir de Bursa'daki araçların yıpranma payı diğer illere göre yüzde 10 daha azdır. Kendimiz ikinci eli bulmakta zorlandığımız gibi, vatandaşa temiz araba da bulamıyoruz. Elimizdeki araçlar, kış aylarında temin edildiğinden fiyatları sınırlı oranda zamlandı. Şu an ikinci el arabaalmanın tam zamanı. Neden zamanı? Şu an bizim elimizdeki araçların fiyatları, 3-5 ay öncesindeki fiyatlar ama bir ay sonra, havaların iyice ısınmasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Zaten elimizdeki araçlarda modeline göre 2-3 bin lira artış oldu, bundan sonra temiz araba bulamadığımız için vatandaş da elindeki aracını çıkardığında zam yapacak. Biz de zamlı alıp zamlı satacağız."