Terim mutlu ama

2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu 5. maçında, Türkiye, Finlandiya'yı Cenk Tosun'un golleriyle 2-0 yendi. Maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, her maçın öneminin başka olduğunu söyleyerek, önlerindeki Kosova maçının da önemli olacağına dikkati çekti.

Terim mutlu ama
25 Mart 2017 Cumartesi 03:49 tarihinde eklendi.
2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu 5. maçında, Türkiye, Finlandiya'yı Cenk Tosun'un golleriyle 2-0 yendi. Maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, her maçın öneminin başka olduğunu söyleyerek, önlerindeki Kosova maçının da önemli olacağına dikkati çekti.
Kosova'nın grupta herkese her şeyi yapabilecek bir takım olduğunu belirten Fatih Terim, “Ama bugün 3 puan ve doğru oyun. Bugünün özeti doğru oyundur. Doğru oynadık. İlk yarının son saniyesinde direkten dönen top haricinde pozisyon vermedik. Baya da pozisyon bulduk. Ama sonuçta 3 puan çok önemliydi. Şimdi Kosova ile oynayacağız. Oradan 3 puanla devam edersek pozisyonumuzun daha değişik yerde olacağını düşünüyorum 11 puanla. Ondan sonra iki iki kalıyoruz. Yani finaller bir anlamda bundan evvelki Avrupa Şampiyonası gibi bir atmosferle karşılaşıyoruz. Hazirandaki Kosova maçını iyi bitirirsek çok avantajlı duruma geleceğimizi düşünüyorum. Ondan sonra Hırvatistan için herhangi bir teknik adam kendi sahamızda büyük avantaj diyemez. Ama seyirciyle oynamak avantajdır. Hırvatistan ve İzlanda herkese her yerde her şeyi yapabilir. Ama son maçın Finlandiya oluşu, tabelayı görüp ona göre düşüneceğimiz bir durum olabilir. Bana göre kestirme fikir şudur, üç üç gitmekte fayda var. Bu bizi nereye götürür bilmiyorum ama niyetimiz o. Oyuncularımı tebrik ediyorum, Antalya'ya teşekkür ederiz. Cumhurbaşkanımız desteklerlini esirgemedi. Güzel bir gün yaşadık, Eskişehir'e doğru yola çıkıyoruz" dedi.
 
RAHAT BİR MAÇ OLDU
 
Bir gazetecinin ilk 15 dakikanın ardından 90 dakikalık oyunu nasıl yorumladığı sorusuna Fatih Terim, şunları kaydetti:
 
“Her şeyi her saniye ümit ederim. İyi başladık, golleri erken bulduk. Arda, Yunus, Volkan, Olcay ve Cenk gibi 5 tane hücumcu ile başladık. Kendi alanımızı iyi kapatan her zaman değil ama zaman rakibi ileride sıkıştıran, geçişlerde kaptırdığı yerde ani baskıyla rakibi sıkıntıya sokan bir ara ortalama 65'35 gibi durumlar oldu. Devre sonuna doğru hafif düşmeler oldu. Orta sahaya bugün Arda'yı koydum, Selçuk'un yerine çokta iyi oynadılar. Niyetimiz çok açıktı, bundan ödün vermek istemedik. İkinci yarı Okay'ın oyuna girmesiyle daha güvenli hale geldik. Yorulan oyuncuları teker teker çıkardık. Doğru oynadık, dememin sebebi, rakip bizi hiç zora sokamadı. Sağdan ve soldan, ortalarda Mehmet, Ömer, İsmail, Gökhan, Selçuk'la beraber dört artı bir müthiş oynadılar. Pozisyon vermedik, biz pozisyonlar bulduk, son saniyeye kadar da kovaladılar. İzlanda gibi Finlandiya da çok yüksek oyunculardan kururlu bir ekip, dikkatli olmak gerekir. Bazen sıkışmamızı ona vermek lazım. Kimsenin televizyon başında da hiç tedirgin olduğunu zannetmiyorum. Onun için rahat bir maç oldu."
 
"DAHA İYİSİ OLACAK"
 
2-0'dan sonraki oyun yeterli miydi, yoksa daha fazlasını bekler miydiniz? sorusu üzerine ise Terim, şöyle konuştu:
 
“Hep 2-0 yeneceksek itirazım yok. Muhakkak hep bir iyisi vardır. Çok daha farklı yapabilirdik. Her beraberlik, her mağlubiyet bizi sıkıntıya sokacak. Bu durumda oynamak kolay değil. Hatanın bedellerinin ağır olduğu ortamda oynamak kolay değil 2-0 da olsa çünkü oyun kopmaz, 3'te belki. Oyununu kontrol ederek, kontrollü gitmek bizim için çok önemliydi. Hiç pozisyon vermemek çok önemli. Mehmet Topal bugün stoper olarak müthiş bir oyun oynadı. Uzun zamandır Olcay, Volkan'ın bacağında bir sıkıntı var. Kolay değil, daha iyisini ister miyim, isterim. Yaparız, yaptık. Ancak net olarak memnunum. Rakip Kosova'yı unutmayalım. Uzun zamandır Finlandiya 2 farklı yenilmiyordu. Daha iyisi inşallah olacak."
 
CENK'İN İLGİNÇ 24 MART TESADÜFÜ
 
Cenk Tosun'un geçen yıl da 24 Mart'ta oynanan karşılaşmada 2 gol attığının hatırlatılması üzerine Fatih Terim, “Cenk Beşiktaş'ta da atıyor. Bundan sonrada Avrupa kupalarında da atar. Güzel de goller attı. 24 Martlara devamlı maç alalım. Seviniyorum onun adına, çok çalışıyor. Kaleye en yakın oyuncudan beklenti gol atmasıdır, oda bunu yapıyor. Attıkça kendine güveni artacaktır. Biz de ilerideki oyunlarda belki çift atak oyuncuyla oynayacağız. Tek başına bu rakiplerle mücadele etmek kolay değil. Maşallah iyi gidiyor. 24 Mart'ı konuşalım bakalım kime denk gelecek" dedi.
 
Türkiye liglerinde yedek kadronun 23 kişiye çıkartılması noktasında bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruya da Fatih Terim şu yanıtı verdi:
 
“Ben bunu hep söylüyorum. Kulüplerimizin fazla soyunan oyuncuları için eğer maç başı anlaşmaları varsa, o zaman biraz ekonomik sıkıntı oluyor. Ama ben şu düşüncedeyim. Yedek soyunan her oyuncu girme ümidini taşır. Hiçbir zaman kulüpten, takımdan kopmaz. Ancak, tribüne gönderdiğiniz her oyuncu kendini dışlanmış hisseder. İnsanın doğasında vardır. O yüzden biraz para kaybetmek, bir şey ifade etmez. Ama oyuncu kaybetmek çok şey ifade eder. Buradan hareketle biraz yedek kulübesini büyütüp, 20+3 bilemem ama şu bir gerçek ki, hoca içinde bir kolaylık. Çünkü 2-0, 3-0 öne geçer, istediği oyuncuyu, genç oyuncuyu kullanabilir. O manada söylemiştim. Yine federasyonumuz başkan ve yönetime böyle bir şey sunacağım zaten. Tabi son karar federasyon yönetim kurulunundur. 18'in dışında 10 oyuncu kalıyor. Az buz bir rakam değil. Böyle futbolun doğasında veya kanununda bu var. Ama belki 5 oyuncu daha oraya alabilirsen, psikolojik olarak daha hazır olabiliriz."
 
KANERVA: "TÜRKİYE İYİ OYNADI, BİZDE ETKİLİ OLAMADIK"
 
A Milli Futbol Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri I Grubu'nda Antalya'da oynanan maçtan sonra Finlandiya Milli Takımı Teknik Direktörü Markku Kanerva, 90 dakikayı değerlendirdi.
 
Teknik Direktörü Markku Kanerva, oyuna kötü başladıklarını ve erken yedikleri iki golle mağlup olduklarını söyledi. Kanerva, maça kötü başladıklarını belirterek erken yedikleri golün iyi olmadığını kaydetti. Karşılaşmanın ilerleyen dakikalarında iyi mücadele edip gol pozisyonları da yakaladıklarını belirten Kanerva, "İkinci yarı oyunun içinde hakim olmaya çalıştık. Türkiye iyi oynadı biz de etkili olamadık. Takım olarak iyi oynadılar. Bu galibiyetle Türkiye'nin Dünya Kupası şansı devam ediyor, taraftarı da tebrik ediyorum. Bizim oyucularımız için de güzel bir tecrübe oldu" dedi.
 
Arda Turan: Gençleri kırmadan tecrübelerimi aktarıyorum
 
TÜRKİYE A Milli Takım Kaptanı Arda Turan, "Mevkiler zamanı gelince gençlere bırakılmalı. Ben de tecrübelerimi onları kırmadan aktarmaya çalışıyorum. Bu takım ülkemizin takımı. Ülkenin geleceği iyi ve emin ellerde diye düşünüyorum" dedi.
 
2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri I Grubu'nda Finlandiya Milli Takımı ile oynadıkları karşılaşma sonrası açıklama yapan A Milli Takım Kaptanı Arda, zor bir 90 dakika olduğunu ifade etti. Cenk'in golleriyle maçı erken çözdüklerini kaydeden Arda Turan, "Oynanılması gerektiği gibi oynadık. Zor bir 90 dakikaydı. 3 puanı aldık, bizim için önemliydi. Haziranda önemli bir maçımız var, Kosova. Sağolsun Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımız geldi, bizi desteklediler. Bize inandıkları için teşekkür ederiz" dedi.
 
'GENÇLERİ KIRMADAN TECRÜBELERİMİ AKTARIYORUM'
 
Genç oyuncuların desteklemesi gerektiğini de belirten Arda Turan, "Artık bizim yaş ilerliyor, onların dönemi geliyor. Mevkiler zamanı gelince gençlere bırakılmalı. Ben de tecrübelerimi onları kırmadan aktarmaya çalışıyorum. Bu takım ülkemizin takımı. Çok özel yetenek Emre Mor ve Okay, Enes olsun gole çok yaklaştı. Ülkenin geleceği iyi ve emin ellerde diye düşünüyorum" diye konuştu.
 
Maçın 2 golünü de atan Cenk Tosun ise maçın önemli olduğunu vurguladı. Kosova maçında da galibiyet alıp iyi bir yerlere gelmek istediklerini de belirten Tosun, "Takım arkadaşlarımı kutlamak istiyorum, gerçekten herkes elinden geleni yaptı. Gerektiği gibi oynadık Arda ağabeyimin dediği gibi. Ben de attığım gollerimden dolayı çok mutluyum" şeklinde konuştu.
 
'ANTALYA STADYUMU ŞANSLI STADYUM'
 
Geçen yıl 24 Martta Antalya'da oynanan İsveç maçında da 2 gol attığı hatırlatılan Tosun, "Şanslı günüm diyebilirim 24 Mart. Antalya Stadyumu da şanslı stadyum. 5 golümün 4'ünü burada atmışım. Buraya gelip bizi destekleyen herkese teşekkür ederim. Takıma faydalı olmak için elimden geleni yapıyorum. Çok çalışıyorum. Bunun meyvelerini de bu sene alıyorum diyebilirim. Bu tabii ki yeterli değil, daha da çok çalışmam lazım. Benim işim gol atmak, atabildiğim kadar atacağım. Takımıma faydalı olabildiğim kadar faydalı olacağım. Ondan sonrasını da göreceğiz" dedi.
 
Maç esnasında yaşadığı sakatlık hakkında da bilgi veren Tosun, "Hava topunda rakip oyuncunun dizi arka adaleme geldi. Hafif bir sertleşme oldu. Devre arasında buz ve sıtreç yapıp devam ettim. Hafif bir sertleşme var ama bir iki güne çözülecek bir şey. Çok önemli bir şey değil" dedi.
 
'HOCAM GOL AT GEL DEDİ, BEN DE ÖYLE YAPTIM'
 
Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in kendisi için 'gol attıkça seviniyorum' ifadelerini de hatırlatan Cenk, "Hocam gerçekten çok güveniyor bana. Maçtan önce de 'Golünü at bana gel' dedi. Ben de golü attıktan sonra yanına gittim. Teşekkür ettim kendisine" dedi.
 
 
Süleyman EKİN- Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)