Terörle mücadele için fon kuruluyor

Uluslararası terörizmle mücadelede yeni bir yapının kurulacağı açıklandı.

27 Eylül 2013 Cuma 20:56 tarihinde eklendi.

Terörizmle Mücadele Küresel Forumu (TMKF) toplantısına katılan dışişleri bakanları ‘Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Küresel Fonu’ kurulması yolunda ortak karara vardıkları öğrenildi.

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in eşbaşkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Davutoğlu’da Kerry’de Kenya’da gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak konuşmalarına başladı.

Kerry konuşmasında ayrıca geçtiğimiz Şubat ayında Ankara’da ABD Büyükelçiliği’ne yapılan terör saldırısında hayatını kaybeden Mustafa Akarsu’yu da anarak, terör sorununun Türkiye ile ABD’nin ortak meselesi olduğunun altını çizdi.

Toplantının başında Kerry ve Davutoğlu yaptıkları konuşmalarda terörizmle mücadelenin önemine ve gerekliliğine vurgu yaptılar. Bakan Davutoğlu, son dönemde Pakistan ve Irak'takilerin yanısıra Kenya'da gerçekleşen terörist saldırıyı da kınayarak sözkonusu saldırıda hayatını kaybeden Türk vatandaşı Elif Yavuz için başsağlığı dileklerini yineledi.

Davutoğlu ile Kerry, TMKF'nin terörizmle mücadelede önemli bir boşluğu doldurduğunu ve özellikle teröre zemin teşkil eden aşırı akımlarla mücadele bakımından kayda değer çalışmalar yapılmasına imkan sağladığını ifade etti. Her iki bakanda insanlığa karşı bir suç teşkil eden terörizmin sürekli olarak bir evrim geçirdiğini ve bu itibarla terörle mücadelenin de aynı şekilde ihtiyaçlara göre sürekli olarak gözden geçirilmesi ve etkinliğinin korunması gerektiğinin altını çizdi.

TMKF'nin terörle mücadele uzmanları arasında etkin bir eşgüdüm ve işbirliği mekanizması yarattığını ve bundan azami ölçüde yararlanılması gerektiğini vurguladılar. Toplantı sonrasında dışişleri bakanları yıl içinde uzmanlar tarafından nihai hale getirilecek üç ayrı belge üzerinde mutabakata vardı.

Bakanların üzerinde anlaştığı konu başlıkları şöyle: ‘Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadeleye Çok Sektörlü Yaklaşım Konusunda İyi Uygulamalara Dair Ankara Mutabakatı’ ikinci olarak ‘Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Araçları olarak Toplumun Sürece Dahil Edilmesi ve Toplum Eksenli Korumacılığa Dair İyi Uygulamalar Belgesi’ ve nihayetinde ‘Terör Mağdurlarına Saldırının Hemen Sonrasında ve Ceza Kovuşturması Sırasında Yardım Sağlanması Konusunda İyi Uygulamalara Dair Madrid Mutabakatı’

Toplantıda ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Küresel Fonu" hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki kısa vadede hayata geçirilmesi öngörülen fonun kuruluş amacını her iki bakanda, şiddete varan aşırıcılıkla mücadele eden yerel projelere kaynak sağlamak olarak ifade etti.

Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelede fon fikrine ilke olarak destek verdiğini belirterek, sınır ötesi büyüyen terör belasına karşın daha fazla işbirliğinin gerekliğine vurgu yaptı. TMKF ile uluslararası işbirliğindeki yapılanmanın ve kurulan ağın büyümesinden Türkiye’nin memnuniyet duyduğunu aktaran Davutoğlu, ‘‘Şiddet içeren aşırılık ve radikalleşmeye karşı terör suçlarının soruşturmasının genişletilmesi, finansman kaynağı ile mücadele, mağdurlarına yapılan yardımın arttırılması ile terörle mücadelede hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi olumlu gelişmeler.’’ dedi.

Kerry ile Davutoğlu’nun açıkladığı yeni fonun nerede kurulacağı ve tam olarak nasıl bir işleyiş yapısına sahip olacağı henüz belli değil. Bu hususlarda bugün TMKF üyelerinin katılımıyla ayrı bir teknik toplantı gerçekleştirilecek. Ancak fonun TMKF'nin organik bir unsuru olması öngörülmüyor.

Ayrı ve bağımsız bir yapısı olacak. Bununla birlikte, yakın ilgisi ve pratikte paralel bir faaliyet gibi işleyecek olması nedeniyle TMKF içinde gündeme getirildi ve bu çerçevede görüşüldü. Fona ilişkin açıklama da esasen bu nedenle ABD Dışişleri Bakanı Kerry tarafından bugünkü TMKF toplantısında yapıldı. Fonun işleyişine ve ülkelerin katkılarına ilişkin hususlar önümüzdeki günlerde netleşecek. TMKF üyesi olmayan ülkeler de bu fona katılabilecek.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Kerry, 30 milyon dolar kurulacak olan fona verilmek üzere ABD adına tahüdde bulundu. Yeni fon önümüzdeki yılın ortalarında hayata geçirilmesi konusunda da TMKF üye devletleri dışişleri bakanları tarafından kabul edildi.

Türkiye, ABD ve AB dışında TMKF’nin 27 kurucu devlet üyesi bulunuyor. Bu devletler şöyle: Cezayir, Avustralya, Kanada, Çin, Kolombiya, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Ürdün, Fas, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Pakistan, Katar, Rusya, Suudi Arabistan , Güney Afrika, İspanya, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere.


CİHAN