Ters Laleler arasında kardeşlik mesajı

HAKKARİ Dağcılık Federasyonu il Temsilciliği'nin organizasyonuyla bir grup dağcı, anavatanı Hakkari olan ters lalelerin bulunduğu Üzümcü Köyü'ndeki dağa tırmandı. Zorlu bir tırmanış sonrası dağcılar, ters laleler arasında hatıra fotoğrafı çektirip kardeşlik mesajları verdi.

Ters Laleler arasında kardeşlik mesajı
29 Nisan 2016 Cuma 12:56 tarihinde eklendi.
Hakkari'nin Üzümcü Köyü yakınlarındaki bin 900 rakımlı bölgede ilkbaharın gelmesiyle birlikte açan ters taleler, yerli ve yabancı dağcıların yoğun ilgisini çekiyor. Dağcılık Federasyonu Hakkari il Temsilcisi Naci Ertunç, Emin Noyan, Kerem Onay ve Mazlum Tekçe ile Ankara'dan gelen profesyonel dağcı Tarık Bünyamin Kaya sabahın erken saatlerinde ters lale tarlasının bulunduğu bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Üzümcü Köyü yakınlarına kadar araçla giden 5 dağcı, daha sonra ters lale tarlasının bulunduğu bin 900 rakımlı Üzümcü Köyü Ğırabe Dağı'na doğru tırmanışa geçti. 2 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından da ters lalelerin bulunduğu bölgeye ulaşıldı.
 
'TURİZME GÜVENLİK ENGELİ'
 
Ters Lalelerin bulunduğu bölgede hatıra fotoğrafları çeken dağcılar, barış ve kardeşliği simgeleyen bir de pankart açtı. Dağcılık Federasyonu Hakkari il Temsilcisi Naci Ertunç, dağları ve doğa güzellikleri ile ünlü Hakkari'yi dünyaya tanıtmak istediklerini, ancak bir çok bölgeye güvenlik nedeniyle girilemediğini belirterek şunları söyledi:
 
"Bulunduğumuz alanın dışında Hakkari ve Şemdinli'nin bir çok bölgesinde de ters lale tarlaları bulunuyor. Hakkari'ye gelen bazı insanlar ters lalelerimizi kökünden çıkartıp başka illere götürüp, bunu kendilerine mal ediyorlar. Şu an Van, Muş ve başka iller Hakkâri'nin ters lalesine sahiplenmeye çalışıyor. Ters lalelerin asıl bölgesi Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'dir. Nadide bir çiçektir. Ayrıca Hakkari dağcılık yönünde çok zengin bir kent. Bizim asıl amacımız, Hakkari'nin doğa güzellikleri olan dağlarını ve çiçeklerini dünyaya tanıtmak ve buraya yerli, yabancı turistleri çekmek. Bunun için de yasaklı olan bölgelerin güvenli hale getirilmesi gerekir." 
 
BARIŞ İSTİYORUZ
 
Ankaralı Dağcı Tarık Bünyamin Kaya ise, bölgedeki çatışmalı sürecin bir an önce sonlandırılıp barış ve kardeşlik sürecine geçilmesi gerektiğini söyledi. Kaya şöyle konuştu:
 
"Yaklaşık iki yıldır bölgeye geliyorum. Amacımız buradaki doğal güzellikleri tüm dünyaya tanıtmak. Ne yazik ki, olumsuz süreç tabii ki elimizi, kolumuzu bağlıyor. İnşallah yaşadığımız süreç bir an önce sona erer ve doğa cenneti olan Hakkari'deki bu güzel dağları hep birlikte görürüz ve yaşarız. Hakkari dağlarındaki ters lale tarlasında barış ve özgürlük adına bir mesaj verelim istedik. Bu pankartta dünyayı tutan, kucaklayan eller var. Kürt, Türk, Çerkez, Alevi, Hristiyan, Ermeni, Sunni, Müslüman. Kardeşliğin hakları için biz barış istiyoruz."
 
Behçet DALMAZ/ HAKKARİ, (DHA)