TFF'nin derdi, MHK'nın baş ağrısı

'Fırat Aydınus ile Bülent Yıldırım testi geçemeyince onların yerine kim FIFA hakemi olacak?' kulisi yeni bir gündem yarattı.

TFFnin derdi, MHKnın baş ağrısı
22 Ekim 2014 Çarşamba 13:17 tarihinde eklendi.
Bugünlerde futbol gündeminin en önemli konu başlıklarından birisi, önümüzdeki günlerde Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından UEFA'ya gönderilmesi beklenen Türkiye'nin FIFA Hakem Listesi.
 
Yıllardır Eylül ayında ülkeler, hakem listelerini FIFA'ya, bildiriyor ve yıl başında açıklanıyordu. Ancak Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım'ın Yo-Yo testini geçememesi işleri karıştırdı. Bu iki isme FIFA tarafından tekrar hak verildi. Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım, 8 Ekim 2014 tarihinde Nyon'a teste gittiler. Testte 6 tane 40 metre ve Yo-Yo atletik testte ise 18/2 km hızla, 20-20 yani toplam 40 metreyi bu hızla koşulması gerekiyordu. Ancak ikili koşamayınca MHK çok zor bir sürece girdi.
 
KULİSLERDE NELER KONUŞULUYOR
 
Nyon'da en son Yo-Yo atletik testinde başarılı sayılmayan ve yıl sonuna kadar Avrupa'da maç alamayacak olan Fırat Aydınus ile Bülent Yıldırım'ın listeden çıkarılıp yerlerine Ali Palabıyık ile Çağatay Şahan ya da Tolga Özkalfa'dan birisinin yazılacağı dedikodusu gündeme oturdu.
 
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ
 
Bir tarafta, tüm Türkiye'nin her derbiye ve en zor maçlara gözü kapalı atanan ve ligin özellikle son 4-5 yıldır yükünü çeken bir Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus gerçeği var. Üstelik 8 yıldır da FIFA listesindeler. Öte yandan, kendini geliştirdiğini sanan ve henüz gerçek anlamda başarısını ispat edememiş tecrübesiz isimler var. İşte bu iki konu, MHK'nın baş ağrısı olarak yorumlanıyor.
 
FIRAT AYDINUS 4 YILDIR AVRUPA'DA KOŞAMIYOR
 
Fırat Aydınus, son 4 yıldır Avrupa'da bu atletik testi geçemedi ve MHK onu 4 yıldır bu listeye taşıdı. Bülent Yıldırım, hakemlik hayatı boyunca, hem içeride hem dışarıda tüm atletik testleri rahatlıkla ve başarıyla geçmiş, ancak sakatlığından kaynaklanan talihsizlikle liste dışı kalacak.
MHK, Bülent Yıldırım'ı geçen sene 3 tane üst üste Galatasaray-Fenerbahçe maçına, üstüne de hafızalara kazınan olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçına atamıştı. Üst düzey iki hakemin birden listeden çıkarılması yine MHK'yı iç ve dış maçlarda hakam atama yönünden epey zorda bırakacak.
 
MHK BAŞKANI ZEKERİYA ALP'E ELEŞTİRİ
 
Adının açıklanmasını istemeyen eski bir hakem DHA'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:
'MHK Başkanı Zekeriya Alp, elini vicdanına koyup bir karar vermeli. UEFA bahanesinin arkasına sığınıp, sözleşmeli danışmanı Jaap Uilenberg ile sempatik olmak adına elindeki en sağlam, en tecrübeli hakemleri kaybetme riskine girecek ya da Türkiye Ligi'nin bekası ve genel kurulun yapılacağı ve genel olarak hakemlerin iyi başlamadığı bu çok kritik sezonun hayırla tamamlanabilmesi için bu iki tecrübeli isimden en azından birini listede tutacak. Siz olsanız ne yapardınız? Bakıp göreceğiz. Sezon içinde 'ben söylemiştim' demek istemiyorum' ifadesini kullandı.