TFMD'den kınama

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) yazılı bir açıklama yaparak, İstanbul'da başlayan ve başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin birçok iline yayılan Gezi Parkı protestolarında çalışan meslektaşlarının çalışma alanlarında şiddete maruz kalmalarını ve çeşitli kurumlarca hedef gösterilmelerini kınadı.

TFMDden kınama
19 Haziran 2013 Çarşamba 20:23 tarihinde eklendi.
TFMD açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Türkiye'de 'Gezi Parkı' protestolarıyla başlayan olayları en yakınında izleyen meslektaşlarımızın yaşadıklarını Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak büyük bir kaygı ile izliyor. ve dayanılmaz hale gelen şiddet uygulamalarına açıkça isyan ediyoruz.
 
POLİS ŞİDDETİ
 
Polisin meslektaşlarımıza olan sert müdahaleleri bizim de arasında olduğumuz pek çok meslek örgütü tarafından kınansa da sorumluların bulunamaması bir yana saldırılar halen artarak sürmektedir.

Disketlerindeki fotoğraflar silinen, gaz maskeleri yakılan, tartaklanan meslektaşlarımıza, atılan gaz fişekleri ve plastik mermilerle yaralananlar eklenmiştir. Üstelik ülkemizde görev yapan yabancı basın mensupları da bu tartaklanmalardan hatta coplu sopalı dayaktan en ağır şekilde etkilenmiştir. Üzerine su sıkılmayan neredeyse hiç bir gazeteci kalmamıştır.
 
GÖSTERİCİ ŞİDDETİ
 
Göstericilerin de gazetecilere tutumları oldukça sert bir hal almıştır. Gazın ortasında yüzündeki maske çekilen meslektaşımız, tartaklanıp tokatlanırken pek çok meslektaşımız da; yine atılan taşların hedefi olmuştur.
 
Polis olaylardan medyayı sorumlu tutarak şiddet uygulamakta, göstericiler ise yaşananları medyada yer almadığı bahanesi ile saldırmaktadır. Bu olaylardan en çok etkilenenler ise boynunda fotoğraf makinesi, omuzunda kamerası elinde mikrofonu, teybi boynunda taşıdığı basın kartı ile basının sokaktaki emekçileridir.
 
MEDYA ŞİDDETİ
 
Tüm bu olaylardan daha vahimi ise bazı gazete ve ajansların yayınlarında yabancı ajans ve gazetelere haber yapan meslektaşlarımızı hedef haline getirmesidir. Soru önergeleri ile meclis günemine de taşınan Anadolu Ajansı'nın meslektaşlarımızın fotoğraflarını tek tek yayınlaması ise kurumun kendi etik ilkelerine bile aykırıdır.

Anadolu Ajansı, Taksim protestoları sırasında tüm dünyada simge haline gelen 'Kırmızılı Kadın' fotoğrafını çeken Reuters foto muhabirinin de aralarında bulunduğu, yabancı basın kuruluşlarında çalışan Türk gazetecileri ve yabancı meslektaşlarımızı fotoğraflarını servis etmiştir.
 
Ajansın 'Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları, aralarında Cnn International ve Bbc gibi ünlü televizyon kanalları ile Reuters gibi haber ajanslarının da bulunduğu yabancı medya kuruluşlarının 'Türkiye'de iç savaş var' gibi yansıtması, tepki topladı' notuyla yayına koyduğu fotoğrafların meslektaşlarımızı açık birer hedef haline getirmesinden endişe duyuyoruz.
 
KINIYORUZ…
 
Tüm bu yaşanan süreçte gazetecilerin hedef seçilmesini kınıyoruz. Meslektaşlarımıza şiddet uygulayan polisler hakkında gereken işlemlerin yapılmasını istiyoruz. ve kendi meslektaşlarını birer suçlu gibi yayınlarına konu eden gazete ve ajansları kendi yayın ilkelerinde de yazdığı şekilde gerçekte de ilkeli davranmaya davet ediyoruz.'

DHA