The Economist taraf tutuyor!

Son başyazısında “Türklere CHP’ye oy vermelerini tavsiye ederiz” diyen The Economist, ABD ve Avrupa’daki büyük seçimlerle ilgili her zaman görüş bildiriyor.

The Economist taraf tutuyor!
05 Haziran 2011 Pazar 09:52 tarihinde eklendi, 1.213 kez okundu.

Dünyanın etkin dergilerinden İngiliz The Economist dergisi 1988 yılından beri ABD’deki tüm seçimlerde hangi adayı desteklediğini açıklıyor. Milliyet gazetesinin haberine göre, dergi Avrupa’daki büyük seçimlerle ilgili de genellikle görüş bildiriyor. The Economist bu destek yazılarını, haber bölümünden ayrı olarak baş yazı bölümünde yayınlıyor. CHP ile ilgili yazısı da burada yayınlandı. The Economist daha önce seçimlerde taraf olması ile ilgili bir eleştiriye “Neden burnumuzu soktuğumuzu soranlar var. ABD’deki okur sayımız İngiltere’nin iki katı” yanıtını vermişti. Dergi daha önce ırak Savaşı, Afganistan işgali, küresel ısınma gibi önemli konularda da duruşunu resmen açıklamıştı.

ABD - 2008 seçimleri

The Economist ABD’de 2008 yılında yapılan seçimler öncesinde “Vakti geldi” başlıklı bir yazıyla Barack Obama’yı desteklediğini açıkladı. Dergi “Amerika şansını deneyip Obama’yı özgür dünyanın lideri yapmalı” demişti. Dergi o zaman şu yorumu yapmıştı: “Hem John McCain hem de Barack Obama ülkeyi kurtarabilir. Amerika’nın ikisinden birini tercih etmesi gerekiyor. Economist’in oy hakkı yok. Ama olsaydı bunu Obama’dan yana kullanırdı. Biz bu desteği tüm kalbimizle veriyoruz: Demokrat aday ABD‘nin özgüvenini yeniden inşa etme olasılığını daha kuvvetli sundu. Bu tabii ki bir kumar. Obama’nın deneyimsizliği, bazı konulardaki inancı ile ilgili net olmayan tavırları ona oy vermeyi risk haline getiriyor. Ama Amerika önündeki zorlu yolu düşünüp bu riski almalı. Daha parlak bir Amerika ve dünya tablosu çizme konusunda Obama çok daha detaylı bir tablo çiziyor. Rakibine nazaran çok daha stil sahibi bir şekilde, zekâ ve disiplinle kampanya yürüttü. Potansiyelini doldurabilir mi göreceğiz ama Obama başkanlığı hak ediyor.”
.

ABD - 2004 SEÇİMLERİ


The Economist ABD’deki 2004 seçimleri öncesinde “Yetersiz olan mı anlamsız olan mı?” başlığıyla verdiği yorum yazısında “üzülerek de olsa Amerikalıların John Kerry için oy kullanması gerektiğini düşünüyoruz” demişti. Dergi, 2000 seçimlerinde “Oyumuzu ona veririz” dediği Bush’tan 2004’te neden vazgeçtiğini şöyle anlatmıştı: “Bu seçimlerde ikisi de derinden kusurlu aday birbiriyle yarışıyor: George Bush, bir radikal ve değişim içinde bir başkan olmasına rağmen bu işe ve hırslarını gerçekleştirmeye asla uygun olmadığı anlaşılıyor. Karşısında John Kerry var. O da hayatında herhangi bir konuyla ilgili yalnızca bir kez kesin karar almış gibi, o da 30 yıl önce... Ama 2 Kasım’da Amerikalılar bir karar vermek zorunda. The Economist de. Böylesine tehlikeli bir dünyada bu çok zor bir karar. ama bizim içgüdümüz devamlılıktan ziyade değişimden yana olmak yönünde. Yani Bay Kerry’nin yanında...” demişti.


NTV