"THY çalışanları korkudan greve katılamıyor"

Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, grev kararına rağmen uçuşların aksamadan devam etmesini Türk Hava Yolları (THY) çalışanlarının işten atılma korkusuna bağladı.

THY çalışanları korkudan greve katılamıyor
15 Mayıs 2013 Çarşamba 12:17 tarihinde eklendi.

Hava - İş Sendikası, 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması sebebiyle bugün saat 03.00’te grev başlattı. Polis, THY binası önünde ve Atatürk Havalimanı’nda yoğun güvenlik önlemi aldı. Dış hatlar geliş katında çevik kuvvet ekipleri hazır tutuldu. Grev saatinin ardından THY uçuşlarda herhangi bir aksama yaşanmadı.

THY yönetim binası önünde toplanan Hava-İş Sendikası ve çeşitli sendika üyeleri burada sloganlar attı. Atilay Ayçin, THY çalışanlarının işten atılma korkusuyla greve katılamadığını ileri sürdü. Çalışanların evlerinden çıkarak grev yerine gelmeye cesaret edemediğini dile getiren Ayçin, “İşten atılma korkusu yaşıyorlar. Çünkü ‘burada görülürsem 305 kişi nasıl atıldıysa ben de öyle atılırım, slogan atarsam beni de işten atarlar’ diyorlar. Siz yüreğine bu kadar korku saldığınız bu insanlarla mı güvenli ve emniyetli uluslar arası uçuş standartlarını yakalayacaksınız. Bizim için en büyük tehlike korkuyla uçmaktır. O nedenle havacılık sektörünün yapısına tehditkar, şiddete dayalı yöneticilik anlayışı uymaz.” dedi.

THY’nin grevi kırmak için yönetici kadrolarla uçakları uçurduklarını iddia eden Ayçin, “Eksik personelle yolcuya servis yapıyorsunuz. Part-time personelin kurs süresi bitmeden, üniformalarını toplu iğneyle bedenine uygun hale getirip uçağın içerisine gönderiyorsunuz. O insanlar öylesine acemi ki, hangi kapıdan hangi tip uçağa gideceğini bizim grev gözcüsü arkadaşlarımıza sorarak bulmak çalışıyorlar. Emniyetli ve güvenli uçuşu, grev kırarak part time personel uçurarak mı yapacaksınız. İşverenlik statüsünde sizin genel müdür yardımcılığına yükselttiğiniz uçuş işletme başkanını uçurarak mı yapacaksınız?” diye konuştu.

Polisin aldığı güvenlik önlemlerini eleştiren Ayçin, hak etmedikleri bir ablukayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Ayçin,“351 gündür bir tek vukuat yaşanmadan direnişçi arkadaşlarımızın eylem yerleri dağıtıldı. Hak etmediğimiz, insanlık dışı bir işlemle karşılaştık. Uçuş işletmeye, pilot ve kabin memuru arkadaşlarımızı olduğu yere girmeye çalışıyoruz. Polis engeliyle karşılaşıyoruz. Görevli göndermeye çalışıyoruz, polis engeliyle karşılaşıyoruz. Yasal bir grevin başlangıç saatinde buraya gelmeye çalışıyoruz polis engeliyle karşılaşıyoruz.” ifadesini kullandı.

THY’nin yasal bir grev döneminde olduğunu aktaran Ayçin, sözlerini şöyle tamamladı: “Havada gördüğünüz 3-5 tane uçak THY yönetiminin kendisi adına işverenlik sıfatı verdiği kaptanlar tarafından uçuruluyor. Başka görevlerle görevlendirdiği kabin amirleri tarafından uçuruluyor. Henüz eğitimini tamamlamamış part time kabin memurları tarafından uçuruluyor. Uluslararası hiçbir standarda uygun uçuş yapılmıyor. Sivil havacılık genel müdürlüğünü bu uçakların denetime alınması hususunda göreve davet ediyorum.”


CİHAN