TİKA, Orta Asya tarihini koruma altına aldı

Türkiye'nin Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) eliyle Balkanlardan Afrika'ya ve Orta Asya'ya kadar hemen tüm coğrafyalardaki Türk eserlerinin ayağa kaldırılmasına yönelik restorasyon ve tadilat çalışmaları devam ediyor.

TİKA, Orta Asya tarihini koruma altına aldı
20 Ağustos 2013 Salı 13:39 tarihinde eklendi.

Kazakistan'ın Akmola vilayeti Ereymentau ilçesi yakınlarında bulunan Kumay Arkeoloji Kompleksi'nde 2009 yılından bu yana Kazak arkeologlar tarafından yapılan kazılarda bulunan Tunç, Hun ve Göktürk devirlerine ait tapınak, mezar ve yerleşim merkezleriyle ilgili TİKA tarafından proje başlatıldı. Kazakistan'daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Tunç, Hun ve Göktürk devirlerine ait tapınak, mezar ve yerleşim merkezi kalıntıları TİKA tarafından koruma altına alındı.

Kazı alanında ortaya çıkarılan kalıntılar ve yapılan çalışmalarla ilgili Kazakça, Türkçe ve Rusça dillerinde kitap yayımlayan TİKA, proje çerçevesinde çalışmaların sürdüğü bölgede dağınık halde bulunan kalıntıların korunması için çevreleme çalışmalarını tamamladı. Anıtların etrafı çitle çevrilerek tanıtıcı tabelalar yerleştirilirken, ortak çalışmalarda bulunmak üzere 4 Türk bilim adamı da Kazakistan'a davet edildi. Arkeologlar için laboratuvar ekipmanı sağlanmasının da öngörüldüğü proje çerçevesinde, önümüzdeki yıllarda bölgede bulunan yapıların rekonstrüksiyonunun yapılması, bulunan eşyaların sergileneceği açık hava müzesi inşa edilmesi ve bölgenin bir turizm alanı haline getirilmesi planlanıyor.

Türk-İslam âleminin manevi önderlerinden Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesine bugüne kadar ki en kapsamlı restorasyonu yapan TİKA, şimdi de türbe için çevre düzenlemesi çalışması başlatıyor. TİKA, ayrıca kazı çalışmalarında ulaşılan kalıntılarla ilgili olarak Kazakça, Türkçe ve Rusça kitap da yayımladı. Kazakistan'da Batı Göktürk Kağanlığı'na ait kalıntılara dair yapılacak belgeselin çekimleri ise devam ediyor.

AHMET YESEVİ TÜRBESİNE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

        Türk-İslam aleminin manevi önderlerinden Hoca Ahmet Yesevi'nin, 15. yüzyılda yaptırılan ve Kazakistan'ın Türkistan (Yesi) şehrinde bulunan türbesinde de kapsamlı bir restorasyon yapan TİKA, bu yıl Güney Kazakistan Valiliği işbirliğiyle türbenin çevre düzenlemesini yapmayı planlıyor.


CİHAN