TIME Atatürk'ü unutmadı

Nate Rawlings'in hazırladığı 'Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Atatürk'e 8 övgü' başlıklı yazıda, dünyanın en önemli lider, asker ve düşünürlerinin Atatürk hakkındaki düşüncelerine yer verildi.

TIME Atatürkü unutmadı
29 Ekim 2013 Salı 19:04 tarihinde eklendi, 1.506 kez okundu.
 
Yazıda, John F. Kennedy, Charles de Gaulle, Franklin Delano Roosevelt, General Wesley Clark, General Douglas MacArthur, Winston Churcill ve yazar Andrew Mango'nun Atatürk hakkındaki övgü dolu sözlerinin yanısıra Time dergisinin 24 Mart 1923 tarihli sayısında Atatürk için hazırladığı makaleden kısa bir alıntı yer aldı.
 
İşte dergideki önemli dünya liderlerinin Atatürk'ün vefatının ardından söyledikleri:
 
Türkiye'yi savaştan kurtaran, savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk? ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. Her sınıf halkın onun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern Türkiye'nin Ata? sına değer bir görünümden başka bir şey değildir?

Winston Churcill
 
Atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır.

Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye' nin doğması, yeni Türkiye' nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilan etmesi ve o zamandan beri koruması, Atatürk' ün Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye'de giriştiği derin ve geniş inkilaplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur.
 
Bütün Avrupa'nın en değerli ve ilginç devlet adamı bugün Avrupa'da yaşamıyor. Boğaz'ın ötesinde, Ankara'da yaşıyor
 
Franklin Delano Roosevelt
 
Tür tarihi Batı ve Avrupa tarihi ile ilişkilidir. Atatürk'ün çabaları bunu mümkün kılmıştır
 
Charles de Gaulle
 
O çağımızın en büyük asker ve devlet adamlarından biriydi. Türkiye'yi en gelişmiş ulusların arasına doğru bir yere yerleştirmeyi başardı. O, Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını oluşturan, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir. Ben Atatürk'ün sadık arkadaşlarından biri olmakla büyük övünç duyuyorum.
 
Gen. Douglas MacArthur
 
Herşeyden önemlisi o mimardı, modern zamanların en büyük ulus mimarı
 
Andrew Mango
 
TIME: ATATÜRK'Ü HATIRLAMAK
 

 
Derginin editörlerinden Ishaan Tharoor ise Cumhuriyetiin kuruluşunun 90. yıldönümü dolayısıyla 'Atatürk'ü hatırlamak: Türkiye'nin kurucu babası Time'in dördüncü sayısında yer aldı' başlıklı bir yazı hazırladı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntılarından doğan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun bugün 90. yılını kutladığını hatırlatan yazıda, derginin 24 Mart 1923 tarihinde 4. sayısındaki Atatürk'ün yer aldığı kapak fotoğrafı da yer aldı
 
Yazıda o tarihte yayınlanan makaledeki şu alıntıya yer verildi:
 
'Kemal kusursuz bir Türk ve tüm dünyaya Modern Türkiye'nin çekirdeği olduğunu kanıtladı. O, rütbelerini amaçlarına sarılarak kazanmış, iyi bir profesyonel asker. Profesör Arnold J. Toynbee, takdire değer kitabı 'Türkiye ve Yunanistan'da Batı Sorunu'nda onun hakkında şunları yazıyor:

'Bir Türk'ün daha iyi bir dünyayı beklemek zorunda kalmadan Anadolu'ya kendi kendine sahip olabileceğini şahsen gösterdi ve onun verdiği ilhamla Ulusal Mücadele hayata geçti.'

Hiç şüphesiz Mustafa Kemal Paşa çağdaş tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri. Bugün de Türkiye'nin kazandıklarını koruma azmiyle Batı medeniyetinin görünmez güçlerine karşı duruyor.?

 

DHA