Tıp müzesi gibi

İZMİR Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp, 19'uncu yüzyılın sonu 20'nci yüzyılın başı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında, tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki doktorların yazdığı reçetelerden tansiyon aletlerine, ilaç şişe ve kutularından tıbbi araç ve gereçleri toplayarak geniş bir koleksiyon oluşturdu. Üsküp, açılacak bir tıp müzesinde elindeki koleksiyonun sergilenmesini istediğini söyledi.

Tıp müzesi gibi
09 Aralık 2016 Cuma 10:25 tarihinde eklendi.
İzmir'de 19'uncu yüzyılın sonu 20'ncu yüzyılın başı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki sokaklarda muayenehaneleri bulunan doktorların, her branşta yazdıkları, Osmanlıca ve Türkçe reçeteler, tansiyon aletleri, terazi, ilaç şişesi ve kutuları, her türlü tıbbi araç ve gereçleri, bir koleksiyonda toplanmış durumda. Koleksiyonun sahibi İzmir Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp, tek amacının, çarşının tıp tarihini anlatan bu önemli belge ve malzemelerin, açılacak bir tıp müzesinde sergilenmesini sağlamak olduğunu söyledi. 
 
Üsküp, "Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın Beyler sokaklarında muayeneleri bulunan doktorlara sadece İzmirliler değil çevre il ve kasabalardan da insanlar gelip muayene oluyordu. Bu bölge bir tıp merkezi konumundaydı. 1950'li yıllardan sonra doktorların muayenelerini Alsancak semtine taşımasından sonra, bu sokaklar eski canlılığını yitirdi. O dönemde çarşımızdaki meşhur Şifa, Hilal eczanelerinin reçeteleri, burada muayenesi bulunan, aralarında İzmir'in tanınmış doktorlarından Ekrem Hayri Üstündağ, Baha Kitapçı'nın ve Musevi kökenli doktorların yazdığı reçeteler de var. Babam Şeref Üsküp bu reçeteler ile tıpta kullanılan araç ve gereçleri muayenehaneler kapanmaya başlayınca satın alıp, zengin bir tıp koleksiyonu haline getirmiş. Ben de o döneme ait bulduğum malzemeleri ilave ederek koleksiyonu zenginleştirdim" dedi.