Tiplerine Göre Konveyör Çeşitleri ve Farkları

Konveyör bantlar, üretim tesislerinde ve çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılan sistemlerdir. Sektörlere göre çeşitlenebileceği gibi tiplerine göre de ayrılmaktadır.

Tiplerine Göre Konveyör Çeşitleri ve Farkları
11 Nisan 2016 Pazartesi 03:42 tarihinde eklendi, 5.433 kez okundu.

Konveyör bantlar, üretim tesislerinde ve çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılan sistemlerdir. Sektörlere göre çeşitlenebileceği gibi tiplerine göre de ayrılmaktadır. Tiplerine göre ayrılan konveyör bantlar dolaylı olarak da olsa sektörlerden etkilenmektedir. Tesisiniz için konveyör bant sistemi edinecekseniz; en doğru tercihi yapmak adına bu sistemleri en ince detayın kadar tanımak önemlidir.

Tiplerine Göre Konveyör Bantlar Kaça Ayrılır? Nelerdir?

Bantlı Dönüş Konveyörler: Bu tip konveyörler, 90, 180 ve 45 derece başta olmak üzere istenilen ölçülerde de hazırlanabilmektedir. Bu tipler, gıda, kimya ve ilaç sanayi gibi sektörlerde kullanılabilmektedir. Ayrıca dizaynına göre de çeşitlenmektedir. Bunlar; bıçak sırtı ve konik rulolu olmak üzere iki adettir.

Modüler Bant: Modüler bantlar kendi içerisinde 3 çeşide ayrılmaktadır. Düzgün doğrusal, dönüşlü modüler hasır, eğimli modüler bantlar olmak üzere ayrılmışlardır. Ayrıca kullanılan malzemeye göre paslanmaz ve asetal gibi türleri de vardır.

Telbantlı Konveyörler: Düz ve dönüşlü olmak üzere ikiye ayrılan bu tip konveyörler, malzemelerine göre de paslanmaz ve kaplamalı çelik gibi türlere ayrılmıştır.

Zincirli Konveyörler: Zincirli konveyörler sıklıkla palet üzerinde malzeme taşımak amacıyla kullanılırlar. Kendi içinde üç farklı türe ayrılır. Bunlar; düz zincirli, akümasyonlu ve çift hızlıdır.

Spiral Konveyörler: Sıklıkla gıda sektöründe kullanılmaktadır. Bu tipler, soğutma, şok yapma ve fermantasyon gibi aşamalarda tercih edilir. Enerji tasarrufu konusunda oldukça başarılıdır.

Teleskopik Konveyörler: Büyük araçların içlerinin boşaltılması ve yüklenmesi amacıyla kullanılan sistemlerdir. Genişlikleri 500 ila 700 mm'ye kadar mümkündür. Ortalama 50 kg kadar taşıma kapasitesine sahiptir.

Paletli Konveyörler: Yüksek ısının bulunduğu, alevle işlem yapılan tesislerde kullanım için idealdir. 2 veya daha çok sayıda zincirin sırayla döşenmesi ile oluşturulur.

Esnek Konveyörler: Bu tip sistemler kendi içerisinde 3 çeşide ayrılmaktadır. Bunlar; avare rulolu, tahrikli rulolu ve makaralı olmak üzere çeşitlenmiştir. Sabit kullanılan konveyörlerin kullanılma durumu yoksa bu tipler daha uygundur.

Döner Tabla: Toplama masası olarak kullanılan konveyörler, biriktirme, seçme ve stoklama amaçlarıyla kullanılır. Kullanılacak amaca göre istenen ölçüde üretilebilmektedir. Genellikle ilaç, gıda, kimya sektörlerinde kullanılır ve bu durumda paslanmaz şaseden üretilmektedir.

Vibrasyonlu Konveyörler: Titreşim etkisiyle taşıma yapılabilmesini sağlar. Eleme gerektiren durumlarda ve dizme işlemi yapılacağı zaman bu sistemler tercih edilir. Birçok farklı sektörde kullanılabilen yaygın bir konveyör tipidir.