Titanik'te malzemeden mi çaldılar?

Batışının 100’üncü yılının yaklaştığı günlerde, Titanik’in neden sulara gömüldüğü hakkında yeni teoleriler ortaya atılıyor. Bunlardan bir tanesi, Titanik’in inşasında malzemeden çalınmış olabileceği.

Titanikte malzemeden mi çaldılar?
02 Nisan 2012 Pazartesi 14:31 tarihinde eklendi, 1.779 kez okundu.

 

Physics World dergisi yazarı Richard Corfield, Titanik’in batmasında matematik ve fiziğin ne derecede rol oynadığını belirlemek için bir araştırma yaptı. Corfield, her iki bilim alanının da 20’inci yüzyılın en büyük deniz faciasında önemli bir yer edindiğini fark etti.
 
Titanik, 14 Nisan 1912 gecesi saat 23.40’ı gösterirken Kanada’nın Newfoundland eyaleti açıklarında bir buzdağına çarptı. Üç saat sonra, yolcularının üçte ikisini yanına alarak batmıştı.
 
Atlantik’in sularının dört kilometre altında yatan Titanik’in neden buzdağına çarptığı ve neden bin 500 yolcusunun kurtulma şansı bulamadığı birçok faktöre bağlandı. Bunlar arasında gemideki dürbünlerin iyi bir görüş sağlamaması, telsiz operatörünün yetersizliği, filika sayısının az olması gibi nedenler gösterildi. Ancak Corfield, araştırmasında Titanik’in gövdesindeki kusurların sonunu getirdiğine işaret eden bulgular elde etti.
 
MALZEMEDEN ÇALMIŞ OLABİLİRLER
Corfield, iki metalurji uzmanı Tim Foecke ve Jennifer McCarty’ye başvurdu. İki mühendis, yaptıkları analizlerle, Belfast’ta inşa edilen geminin tarihi kayıtlarını bir araya getirdi. Araştırma sonucunda, Titanik’in gövdesini bir arada tutan perçinlerin yeterli kalitede olmadığı veya olması gereken düzende yerleştirilmediği ifade edildi.
 
Foecke ve McCarty, Titanik’in buzdağına çarpan sancak tarafındaki kısmın, gövdesinin geneline kıyasla daha zayıf olduğunu, geminin bu yüzden ikiye ayrılarak battığını öne sürdü. Bu tespit, Titanik’te maliyetten kısmak için kalitesiz malzeme kullanılmış olabileceğini öne sürdü.
 
İKLİM FAKTÖRÜ 
Titanik’in inşasında kullanılan malzemenin yanı sıra, geminin battığı noktadan binlerce kilometre ötede baş gösteren iklim olaylarında faciada rol oynadı.
 
Karayiplerde hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde, Gulf Stream, yani Körfez Akıntısı, buzdağlarını Atlantik’e taşıyan Labrador Akıntısı ile kesişiyor. Bu kesişme, buzdağlarının, buzdan bir duvar gibi sıralanmalarına neden olabiliyor.
 
Tarihhi kayıtlar, 1912 yılının Karayiplerde istisnai olarak sıcak geçtiğini gösteriyor. Kısaca, iklim koşullarının tetiklediği akımlar, Titanik için beklenmedik bir sürpriz yaratmış olabilir.
 
Corfield makalesinde, “Titanik’i Atlantik’in dibine yollayan tek bir neden yoktu. Tersine, dev yolcu gemisi sonunu hazırlayan sayısız faktörün kurbanı oldu” ifadesini kullandı.

NTV