TMMOB'dan kaçak yapı uyarısı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koardinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, her seçim öncesinde oy kaygısı ile kaçak yapıların meşrulaştırılmasının Adana için önemli bir tehlike arz ettiğini söyledi.

30 Ocak 2014 Perşembe 15:51 tarihinde eklendi.

Türkiye’deki yapı stokunun çoğunluğunun insan hayatı için tehlike oluşturduğunu belirten Nazım Biçer, sağlıksız, depreme dayanıksız binalar yapıldığını kaydetti. Özellikle büyük şehirlerde; imar afları, mühendislik bilimini temel almayan yapılaşma süreçleri, bilimsel olmayan planlamaların yapıldığını dile getiren Biçer, bunlara seçim öncesi vaatler ve oy kaygısı ile göz yumulmasının da çarpık kentleşme ile imarsız, sağlıksız, depreme dayanıksız binalarda yaşamanın insanların kaderi haline dönüştürüldüğünü vurguladı.

Dünyanın önemli deprem kuşakları üzerinde bulanan Türkiye’de yaklaşık 20 milyon civarındaki mevcut binaların yüzde 67`sinin ruhsatsız, 60’ının 20 yaşından büyük olduğu bilgisini veren Biçer şunları kaydetti: “Durum Adana açısından da farklı değildir.

Deprem kuşağında bulunan kentimiz, 1998 depreminde bu gerçeğin yakıcı sonuçlarıyla yüz yüze kalmıştır. 145 insanımız hayatını kaybetmiş, bin 517 vatandaşımız yaralanmış, 48 bini az hasarlı, 19 bini orta ve 9 bini ağır hasarlı olmak üzere yıkılanlar da dâhil, 76 bin konut ve işyeri depremden etkilenmiştir.

Yetkilileri kaçak yapılaşma konusunda uyarmak istiyoruz. Yaklaşan yerel seçimlerde oy kaygısına düşülmeden kamu yararını gözeten sorumluluk anlayışı temel alınarak kaçak yapılaşmayla mücadele edilmelidir.”


CİHAN