Tokat yiyen polis ilk kez konuştu

BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in tokat attığı Şırnak Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü Murat Çetiner, o anı anlattı

Tokat yiyen polis ilk kez konuştu
23 Mart 2011 Çarşamba 10:20 tarihinde eklendi, 1.094 kez okundu.

 

Şırnak'taki Nevruz kutlamalarında, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in tokat attığı Şırnak Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü Murat Çetiner, o anı anlattı. 'Oyuna gelip ben de tokat atsaydım, Türkiye şuanda başka bir şeyi konuşuyor olacaktı' diyen Çetiner, Sabahat Tuncel'den davacı olacağını ifade etti.
 
Nevruz'da bir gerginliğin çıkacağından emin olduğunu belirten Emniyet Müdürü Çetiner, "Göstericilerin tacizine karşı kuvvet gösterildi ancak ağır müdahale yoktu, hastaneye giden bir kişi bile yok aralarında" dedi.

AĞIR MÜDAHALE YOKTU
 
Çetiner, Hürriyet gazetesine sözlerini şöyle sürdürdü; "Gerginliğin nevruzda zirveye çıkacağı belliydi. BDP Milletvekili Hasip Kaplan'la görüştük. 'Ben de hâkim olamıyorum' dedi. Tuncel'le olay öncesi durumu müzakere ettik. Kendisi ısrarla "Biz yürüyeceğiz, dinlemiyoruz" dedi. Birkaç bin kişilik taşlı molotoflu topluluk, biz bunları görüşürken bile tacizde bulunuyorlardı. 150-200 kişilik grup geçsin, daha fazlasına müsaade etmeyiz, dedik.
 
Dinlemediler, dağıttık. Ağır müdahale yoktu. Bir yaralı bile yok. Hastaneye giden bir kişi bile yok aralarında. Cop hiç kullanmadık. Gaz ve suyu çok ölçülü ve kademeli kullandık. Son noktaya kadar direniş olunca devlet kuvvetini göstermek zorunda, bu kuvvet gösterildi. Polisin sorumluluğunu yerine getirmesinde en ufak bir zafiyet olmadı.
 
OYUNA GELMEDİK
 
Sabahat Tuncel'in attığı tokatın yüzünü sıyırdığını belirten Çetiner, Tuncel'den davacı olacağını da şu sözlerle dile getirdi;
 
"Müdahaleden 10 dakika sonra, Tuncel yanıma geldi. Attığı tokat, yüzümü sıyırıp geçti. Hakaretleri de hepiniz duydunuz. Milletvekilliği adaylığı nedeniyle ön plana çıkmak, kendilerini göstermek istiyorlar. Türkiye'nin normalleşme sürecini anormalleştirmeye çabalıyorlar. Gösteri öncesi polis arkadaşlarıma, bize vursalar vurmayın, yapmayın talimatı verdim. Milletvekilinin tokadına karşılık ben de tokat atsaydım, şu an Türkiye ve dünyada başka şeyler konuşuluyor olurdu. Oyuna gelmedik. Türkiye rahat olsun.
 
Vatandaşımızı mahcup edecek davranışlara girmiyoruz. Bundan da radikaller rahatsız oluyor. Benim bir kadına tokat atmam nasıl bir manzara olurdu düşünün. Tuncel hakkında, hem ceza, hem tazminat davası açıyorum. Türkiye bir hukuk devleti. Hakkımı kişisel yöntemlerle değil, hukukla arayacağım. Sebahat Tuncel'in davranışları çok aşırıydı. Birkaç kez vurma girişiminde bulundu. Aldığım eğitimin gerektirdiği gibi davrandım.
 
Geçtiğimiz yaz Şırnak'a isteyerek geldim. Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi'nde Toplumsal olaylarla ilgili birimin amiriydim. Toplumsal olayların nasıl yönetileceğine ilişkin eğitimler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde üst seviyede sürdürülüyor. Sadece Şırnak değil Hakkari, Diyarbakır gibi illerde hassasiyetli ve donanımlı arkadaşlarımız görev yapıyor. Halkla diyalogumuz çok iyi"