Tonet Sandalye ve Micheal Thonet

Tonet sandalye denince aklımıza ahşabın en modüler hali gelir. Bir kafede tasarımı dikkatinizi çeken tonet sandalyeyi biraz araştırırsanız, Alman mucit ve marangoz Michael Thonet’in başarı öyküsü ile karşı karşıya kalırsınız.

Tonet Sandalye ve Micheal Thonet
10 Kasım 2017 Cuma 12:13 tarihinde eklendi, 2.936 kez okundu.

Tonet sandalye denince aklımıza ahşabın en modüler hali gelir. Bir kafede tasarımı dikkatinizi çeken tonet sandalyeyi biraz araştırırsanız, Alman mucit ve marangoz Michael Thonet’in başarı öyküsü ile karşı karşıya kalırsınız. Michael Thonet, ağacı buharda bükerek mobilya tarihinde bugüne kadar seri üretimde kalmış en başarılı sandalyeleri üretti ve insanlığa soyadıyla anılan bu sandalyeleri armağan etti.
 

 



 

Tonet sandalye üretimindeki aşamalar şöyledir:
 

1.  Kayın kütük hızarda lata biçiminde kesilir.


2.  Kesilen parçalar 3x3cm enine kesitler halinde doğranır.


3.  Doğranan çubuklar, torna tezgahında silindir şeklinde yuvarlanır.


4.  Yuvarlak çubuklar, basınçlı buhar kazanında yaklaşık 14 saat yumuşatılır.


5.  Buharda yumuşayan çubuklar, çelik kalıplara yerleştirilir.


6.  Bükülen parçalar, kalıpla birlikte yaklaşık 60-70 derece sıcaklıktaki fırında 13 saat kurutulur.


7.  Fırında kurutulan parçalar, kalıplardan çıkartılarak planya(marangozların, kabası alınmış kerestenin düzeltilmesinde kullandıkları uzun, büyük rende) ve elde tıraşlanarak işlenir.


8.  İşlenen parçalar, zımparalandıktan sonra montajı yapılıp cilalanır.
 

Estetik ve dayanıklı olan tonet sandalyeleri en çok kafelerde görürüz. Evde, ofiste, restoranda, otelde ve daha birçok mekanda rahatlıkla kullanılabilirler. Yelpaze sırtlı, kollu, kolsuz, çapraz sırtlı, döşemeli, döşemesiz ahşap tonet sandalye çeşitleri olduğu gibi kollu ve kolsuz metal iskeletli tonet sandalyeler de mevcuttur.
 

Tonet sandalyeyi birçok ünlü isim de kullandı. Bunlar arasında Pablo Picasso, M. Kemal Atatürk, Sultan Abdülmecid, Leo Tolstoy, Charlie Chaplin ve ünlü Fransız tasarımcı Le Corbusier’i sayabiliriz.
 

Tonet sandalyenin bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi sağlam ve hafif olmasıdır. Kafeler bu yüzden en çok tonet sandalyeyi tercih ediyorlar. Evde ise çok fazla yer kaplamadığı için genellikle mutfaklarda kullanılır.
 

Ahşabın sıcaklığından vazgeçemeyenler için en iyi seçeneklerden biri olan tonet sandalyeyi siz de evinizde ve işyerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.